ОСТАННІ НОВИНИ

Із початку року в Україні викрили 39 нелегальних обмінників

Дарина Смеречанська

|

Національний банк України у I півріччі 2018 року здійснив 506 перевірок структурних підрозділів небанківських фінансових установ (НФУ) з питань дотримання порядку організації та здійснення валютно-обмінних операцій. За їхніми результатами було виявлено 39 нелегальних пунктів обміну валют. Про це Львівському порталу повідомили на сайті регулятора.

 

 

Перевірки здійснювались у Києві, а також у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій областях України.

Основні недоліки, виявлені у ході перевірок НФУ, – це ненадання матеріалів на письмовий запит уповноваженого працівника регулятора, здійснення валютно-обмінних операцій без документального оформлення, невідповідність залишків готівкових коштів у касі бухгалтерським документам.

За результатами виявлених у ході перевірок недоліків у роботі структурних підрозділів НФУ надіслано листи на адресу керівників відповідних фінансових установ з вимогами надати пояснення та усунути виявлені недоліки.

Під час проведення перевірок легальних пунктів з обміну валют уповноваженими працівниками Національного банку у I півріччі поточного року виявлено 39 нелегальних пунктів обміну валют у Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Київській, Львівській, Рівненській, Харківській, Черкаській областях та м. Київ.

Інформацію про нелегальні обмінні пункти Національний банк надав правоохоронним органам.

«Національний банк сприяє постійному підвищенню прозорості ринку НФУ, які отримали генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій. Так, у 2018 році НБУ змінив нормативно-правову базу, що регулює діяльність таких фінансових компаній і це змусило їх посилити процедури внутрішнього контролю за роботою своїх структурних підрозділів. Як наслідок – кількість виявлених суттєвих порушень у роботі таких підрозділів знизилася, а обсяг середніх щоденних обсягів валютно-обмінних операцій, які припадають на один обмінний пункт, навпаки – зріс», – зазначив директор Департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігор Береза.

Дані про виявлені нелегальні обмінні пункти з відповідними фото Національний банк також розміщує на своєму офіційному сайті у розділі “Незаконні пункти обміну валюти”.

Детальну інформацію про видані Національним банком генеральні ліцензії небанківським фінансовим установам можна знайти на офіційному сайті НБУ у пошуковій системі “Інформація про видані ліцензії небанківським фінансовим установам та іншим юридичним особам (крім банків)“.

Крім того, відповідно до постанови Правління НБУ від 01.07.2016 № 962 діє Реєстр приміщень, які здійснюють ліцензовану діяльність з обміну валют або надання інших фінансових послуг з використанням готівки в національній та іноземній валютах.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *