ОСТАННІ НОВИНИ

Львів набрав уже 100 мільйонів доларів кредитів, – депутат

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 12 липня, міський голова Львова Андрій Садовий звітував про роботу виконавчих органів Львівської міської ради за 2017 рік. Відтак депутати наголошували, що місто взяло кредитів близько на 100 мільйонів доларів, натомість дотепер невідомо, скільки коштів воно заробило. Про це зі сесійної зали Львівської міської ради повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

«За попередні роки Львів набрав близько 100 мільйонів доларів кредитів, але скільки коштів встигло заробити місто, невідомо. Розкажіть про ці суми», – звернувся до мера депутат Тарас Чолій.

Відповісти на це питання Андрій Садовий попросив директорку департаменту економічного розвитку Львівської міськради Ірину Кулинич.

«За перше півріччя 2018 року Львів отримав 51 млн грн інвестиційних внесків, які сплачують забудовники. Київ із його темпами будівництва за перше півріччя цього року також отримав 51 млн грн. Тобто ми є лідерами після Києва. Жодне місто стільки не отримує стільки коштів від сплати інвестиційних внесків», – пояснила Ірина Кулинич.

Також під час обговорення депутат міськради Валерій Веремчук зазначив, що основні виплати за кредитами Львів змушений буде виплачувати протягом 2019-2024 років. І, наприклад, у 2021 році ця сума складатиме майже 1 млрд грн.

«Загальна сума неповернутих кредитів і боргових зобов’язань комунальних підприємств становить понад 4,5 млрд грн. А ще плюс цьогорічний лізинг на придбання 150 автобусів, який становить 800 млн грн під 18% річних. Головні повернення припадуть саме на 2019-2024 роки. Лише в 2021 році доведеться повернути 974 млн грн. Вдумайтеся в цю цифру, це – майже мільярд за один рік», – розповів Валерій Веремчук.

Своєю чергою міський голова зауважив, що озвучені депутатом Веремчуком цифри не є точними. Також він підкреслив, що сьогодні Львів не має змоги реалізовувати важливі для комфорту мешканців проекти. Тому воно й змушене брати кредити.

«100 мільйонів – це можливість, але вона ще не використана. Всі ці кошти проходять чіткий аудит Міністерства фінансів. Звичайно, я чую критику (стосовно кредитів, – ред.) Звичайно, можна не брати у лізинг автобуси, можна чекати, коли ми купимо їх за власні кошти, а це – десь через років десять. Але мешканці повинні отримувати якісні транспортні послуги, ми взагалі повинні забезпечити комфорт львів’янам і гостям міста», – підсумував Садовий.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *