ОСТАННІ НОВИНИ

Складні операції та врятовані пальці: лікарі розповіли про стан поранених на рівненському полігоні

Наталя Дуляба

|

Загрози життю трьох військовослужбовців, які отримали травми внаслідок розриву міномета на рівненському полігоні 6 липня, зараз немає. Їх уже перевели з інтенсивної терапії, вони перебувають у стані середньої важкості. Про це сьогодні, 11 липня, підчас брифінгу повідомив головний хірург Військово-медичного клінічного центру Західного регіону Іван Богдан, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«Були проведені оперативні втручання для того, щоб врятувати життя пораненим військовим. Результати цих оперативних втручань задовільні, уже всі пацієнти перебувають у стані середнього ступеню важкості, вони вже закінчили інтенсивну терапію. Але на всіх трьох наступного тижня чекає ще оперативне втручання, яке пов’язане з видаленням вогнепальних осколків. У двох пацієнтів вони знаходяться у головному мозку, в іншого – у м’яких тканинах скроневої ділянки. Проте загрози для їхнього життя зараз немає, вони є при свідомості, самостійно їдять, навіть починають рухатися», – розповів Іван Богдан.

Він зауважив, що важливу роль у порятунку життя військових відіграла грамотно надана перша медична допомога на рівненському полігоні. Завдяки ній медики змогли одному з поранених зберегти чотири пальці на лівій руці.

«В цій ситуації варто наголосити, що дуже добре військовослужбовці надали медичну допомогу. Поранених дуже швидко евакуювали у Рівненський військовий госпіталь. Воєнні дії, які проходять в Україні, вже навчили нас працювати дуже швидко, ефективно. Через те, що їх так швидко евакуювали, нам вдалося для одного з поранених зберегти чотири пальці на лівій кисті, які були практично відчленовані. Вони функціонують, забезпечене кровопостачання», – підкреслив Іван Богдан.

Чи отримають військовослужбовці внаслідок отриманих поранень інвалідність, медики наразі не беруться прогнозувати. За їхніми словами, після лікування на солдат чекає медичний огляд, на якому й будуть визначати, чи можуть вони продовжувати службу у Збройних силах, чи ні.

Нагадаємо, поранених солдатів із Рівненської області доправили гелікоптером до Львова 6 липня.

За процесуального керівництва військової прокуратури Рівненського гарнізону проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом порушення правил поводження з боєприпасами, що спричинило загибель і тілесні ушкодження кількох осіб. Внаслідок вибуху загинули три військові ЗСУ, ще дев’ятеро поранені.

Також Президент України Петро Порошенко видав тимчасову заборону на використання окремих мінометів на військових навчаннях на час розслідування вибуху.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *