ОСТАННІ НОВИНИ

З 2019 року в Україні зросте відповідальність за незаконну вирубку лісу

Олександр Косик

|

Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів». Про це повідомила Держекоінспекція Львівщини, передає Львівський портал.

 

Закон спрямований на збереження лісового фонду країни шляхом обмеження внутрішнього споживання необроблених лісоматеріалів і посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконне вирубування лісу та подальший його експорт поза митним контролем (контрабанду).

Згідно із документом, обсяг внутрішнього споживання вітчизняних необроблених лісоматеріалів не повинен перевищувати 25 мільйонів кубометрів на рік незалежно від обсягу внутрішнього споживання лісоматеріалів у попередньому році.

Законом у Кримінальному кодексі України встановлюється, що переміщення через митний кордон поза митним контролем  лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, а також лісоматеріалів, заборонених до вивезення за межі митної території України, карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Та сама дія, вчинена особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 201, 201-1, 246 ККУ, карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Дії, передбачені ч. 1 або 2 цієї статті, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі, — караються позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Також визначається, що незаконна рубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, — караються штрафом від 1 тисячі до 1,5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на термін до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, — караються обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Також в Кодексі України про адмінправопорушення підвищуються штрафи за:

  • незаконну рубку, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка;
  • знищення або пошкодження зелених насаджень або інших об’єктів озеленення в межах населених пунктів та за їх межами.

Закон набуває чинності 1 січня 2019 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *