ОСТАННІ НОВИНИ

У центрі Львова містян закликали не брати зарплату у «конвертах»

Вероніка Рой

|

Сьогодні, 27 червня, у Львові на площі перед Оперним театром відбулася акція «Не бери заробітну плату в конвертах – подбай про своє майбутнє». Захід був спрямований на боротьбу з незадекларованою заробітною платою. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Волонтери акції роздавали львів’янам конверти, якими закликали містян не брати заробітню плату у конвертах.

Як розповів директор департаменту економічної  політики Львівської ОДА Роман Филипів, оплата праці в конверті – це величезна економічна проблема, оскільки це втрати обласних та місцевих бюджетів.

«Ми розуміємо, що проблема тіньової економіки і проблема тіньової заробітної плати є  достатньо складною, і має декілька сторін для відображення. По перше, це втрати обласних та місцевих бюджетів. Такі втрати в розрахунку за місяць складають приблизно 55 мільйонів гривень. Тобто, щомісячно ми втрачаємо таку суму від несплати податків на доходи фізичних осіб. Крім цього, ця проблема істотно викривлює різноманітні ринки, деформує конкуренцію», – пояснив він.

Також Роман Филипів додав, що тіньова заробітна плата – це також і соціальні втрати, бо наймані працівники, які недоотримують заробітню плату потім, не можуть розраховувати на пристойний рівень соціального забезпечення.

«Насправді ми повинні переламати стереотип в суспільстві, що  в Україні є велике податкове навантаження, бо це не так, оскільки податкове навантаження за останні роки істотно зменшилося. Сьогодні створюють усі умови, щоб суб’єкти господарювання працювали у правовому полі.  У Львівській області близько 65% суб’єктів господарювання виплачують заробітню плату менше 4 тисяч гривень, хоча середня становить понад 8 тисяч гривень. А близько 70% найманих працівників отримують заробітню плату нижче середньої», – розповів він.

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *