ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська опера готується до унікальної прем’єри опери «Дон Жуан»

Соломія Григор'єва

|

На сцені Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької відбудеться прем’єра вистави «Дон Жуан». Оновлена опера, яка увійшла до програми «Український прорив» генерального директора та художнього керівника театру Василя Вовкуна, здивує глядачів своїм унікальним, сучасним прочитанням відомого твору. Про це Львівському порталу повідомили у пре-службі театру.

 

Нова постановка опери «Дон Жуан» є абсолютно унікальною у всіх своїх проявах. Під час підбору артистів на цю виставу вперше був проведений всеукраїнський кастинг на основні партії.

«В опері «Дон Жуан» виступатимуть співаки не лише Львівської опери, а й солісти з Одеси, Києва, Дніпра… Вони брали участь у кастингу, тому на сцені виступатимуть лише найкращі», – пояснює режисер-постановник Василь Вовкун.

Для вправної постановки цієї опери з майстер-класами приїжджала дуже відома українська оперна співачка Ольга Пасічник, яка концертує по всьому світу. Вона працювала з солістами цієї вистави, щоб «відшліфувати» їхню італійську вимову. Уся вистава виконується італійською мовою з українськими субтитрами.

Окрім вокальних партій, велика увага прикута до балетних сцен. Для їхньої постановки театр запросив відомого хореографа з Італії Марчелло Алджері. Його невичерпна фантазія проглядається у кожному па, тому опера буде пронизана неперевершеними танцями.

«Марчелло Алджері працював з нашими артистами балету ще раніше. Його дуже радо приймають наші артисти, бо він має свіжий погляд на постановки. Він зробив надзвичайно цікаву постановку, яка ідеально вписується у загальну концепцію вистави.

Ми вирішили: чому б не поставити виставу по-сучасному? Попередня прем’єра «Дон Жуана» не мала прив’язки до конкретної епохи. А зараз все зовсім по-інакшому: хор співатиме у джинсах, сучасна сцена, нова концепція. Така ідея Василя Вовкуна – це те, чого ще не було. Такого «Дон Жуана» ще точно ніхто не бачив», – зазначає асистент режисера Тарас Різняк.

В опері буде понад чотири танцювальні номери, які супроводжуватимуть найважливіші сцени опери. У попередній виставі балет присутній лише у фіналі першої дії, зараз же – танців буде значно більше. Навіть в одній з фінальних сцен, коли хор не співатиме, він все одно братиме участь в сценічній дії.

Сюжет оновленої опери «Дон Жуан» є незвичним, адже режисер-постановник Василь Вовкун вирішив надати цій виставі сучасного трактування. Це стосуватиметься абсолютно всього: костюмів, декорацій, світлового шоу та постановок. Для вистави замовлені спеціальні багатотонні металоконструкції, які зображатимуть щось на зразок телестудії, а гра світла надаватиме неповторної візуалізації.

«Той лабіринт, який створений на сцені – він є в кожного з нас в душі або ж ми це відчуваємо фізично. Бо так чи інакше, життя – це незвіданий лабіринт, і ти не знаєш, куди тебе доля винесе і яким шляхом ти підеш», – розповідає про сценічні декорації Василь Вовкун.

Показ життя сучасного Дон Жуана вимагав від солістів відтворення відвертих, еротичних сцен. Тому постановники визначили для глядачів вікове обмеження: «16+ років».

«Образ Дон Жуана – це дзеркало суспільства. Навіть на той час сам персонаж Дон Жуана був протестним образом: заперечувалася мораль, яка існувала. Але якщо розібратися – з часом нічого сильно не змінилося», – ділиться враженнями від роботи над роллю Дон Жуана соліст Львівської національної опери Петро Радейко.

Прем’єрні покази вистави «Дон Жуан» відбудуться 30 червня о 18:00; 1 липня – о 12:00 та 18:00; 15 липня – о 12:00 та 18:00.

І лише 1 липня – після вистави, яка розпочнеться о 12:00, у фойє театру відбудеться зустріч глядачів з режисером та директором театру Василем Вовкуном та фотосесія із солістами опери.

Придбати квитки на прем’єрні покази вистави «Дон Жуан»

Довідка

Вперше опера «Дон Жуан» у Львові була поставлена у 1794 році, коли будівлі нинішнього Львівського оперного театру ще не було. Фактично, за кілька років після прем’єри у Празі, її вже показували на львівській сцені. Коли збудували Львівську оперу, в перше десятиліття функціонування театру була поставлена ця вистава. За новітньої історії – це був перший проект Василя Вовкуна разом із Львівською національною музичною академією імені М.В.Лисенка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *