ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській ОДА поскаржились, що райони не дають грошей на купівлю книг для бібліотек

Олена Карп'юк

|

В області діє Комплексна програма розвитку культури Львівщини на 2018 – 2020 роки. Одним із пріоритетних напрямків програми є поповнення бібліотечних фондів, фінансувати який мають районні бюджети власним коштом. Проте станом на зараз у Дрогобичі, Бориславі та ще шістьох районах ці програми не є затверджені, відповідно, нові книги у їхні бібліотеки не надходять. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

 

Як зазначила директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Мирослава Туркало, у межах Комплексної програми розвитку культури Львівщини  у кожну публічну бібліотеку села мають потрапити  10-20 книг. Відтак вона наголосила,  що районні відділи культури мають підтримати публічні бібліотеки, виділивши кошти на поповнення бібліотечних фондів.

Коштом місцевих бюджетів цього року на Львівщині запланували оновити бібліотечні фонди на суму 2,3 млн грн, із них 1,3 млн грн планують виділити на закупівлю книг. Станом на сьогодні районні бюджети скерували лише 331 тисячу грн, серед яких 195 тисяч грн пішли на передплату періодичних видань.

За словами Мирослави Туркало, більшість районів області мають Програми поповнення бібліотечних фондів. Найкраще фінансується програма у Жовківському (350 тисяч грн),  Пустомитівському (165 тисяч грн) та Стрийському (150 тисяч грн) районах.

«Однак у Дрогобичі, Бориславі, Жидачівському, Кам’янка-Бузькому, Мостиському, Самбірському, Сколівському, Старосамбірському районах програми незатверджені, і фінансування не виділяється на закупівлю нових книг для бібліотек. Якщо на періодичні видання (газети, журнали) районний відділ культури знаходить 10-20 тисяч грн, то на нові книги грошей не виділяється. Цю ситуацію районам потрібно виправити», – наголосила Мирослава Туркало.

Зазначимо, централізовані бібліотечні системи Львівщини  цього року мають провести  інвентаризацію  та  списати  застарілу   за  змістом  літературу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *