ОСТАННІ НОВИНИ

Курсанти вдосконалюють навички за допомогою сучасних систем імітаційного моделювання

Омелян Шевчук

|

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки (МЦМБ) триває комплексне тактичне тренування для курсантів Національної академії сухопутних військ, що здобувають фах за спеціалізацією «Управління діями механізованих підрозділів». Вперше вихованці видового військового вишу вдосконалюють свої командирські навички за допомогою сучасного Центру імітаційного моделювання, який минулого року було відкрито на теренах МЦМБ. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Національної академії СВ.

 

За задумом керівників заходу, майбутні офіцери мають зупинити противника, який прорвав державний кордон та намагається захопити нашу територію. Провести тренування в умовах, наближених до бойових, дає змогу система імітаційного моделювання Virtual Battlespace 3 (VBS-3).

За словами старшого викладача кафедри тактико-спеціальних дисциплін майора Володимира Мельника, за допомогою цієї програми кожен курсант має змогу удосконалити свої знання й командирські навички під час планування бою та управління підрозділами в ході виконання бойового завдання.

«Під час «бою» кожен курсант може оцінити свої практичні навички, які він здобув під час вивчення дисциплін «Тактика» та «Основи військового управління». За допомогою VBS-3 курсанти перебувають у віртуальному середовищі, що максимально приближене до реального бою», — підкреслив офіцер.

Комплекс програмного забезпечення VBS-3 дуже схожий на сучасні комп’ютерні ігри-шутери від першої особи. Курсанти мають змогу в режимі реального часу виконувати індивідуальні завдання в складі підрозділів, керувати бойовими броньованими машинами, іншими зразками озброєння та військової техніки. Втім, всі тактико-технічні характеристики зброї, особливості місцевості та дії умовного противника максимально наближені до реальних. Взаємодія між учасниками тактичного тренування досягається за допомогою засобів зв’язку. Окрім того, сценарії навчально-бойових завдань розроблені з урахуванням досвіду сучасних збройних конфліктів.

Самі курсанти зізнаються, що подібні тренування варто проводити якомога частіше. Оскільки під час таких навчань кожен з учасників має можливість чітко бачити свої недоліки, які призводять до поразки, виправити їх та довести до автоматизму свої дії на посадах командирів. В подальшому це додасть впевненості у собі.

До слова, програму VBS-3 застосовують для проведення тактичних навчань на рівні «відділення — рота», із залученням танкових, загальновійськових підрозділів, артилерії та інших засобів.

Особливістю цих навчань є те, що вони проходять на оцифрованій території Міжнародного центру миротворчості та безпеки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *