ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’ян та гостей міста запрошують до Львівської опери на кращі світові вистави

Соломія Григор'єва

|

Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької на останні дні весни та перші літа підготував опери та балети, що не залишать байдужим жодного поціновувача високого мистецтва. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі театру.

 

ПЕРЕЛІК ПОДІЙ ЛЬВІВСЬКОЇ ОПЕРИ НА ТИЖДЕНЬ:

Середа, 30 травня – одноактні балети «Шехеразада/Кармен-сюїта»

«Шехеразада» – одноактний балет, який народився з колоритної музики М.Римського-Корсакова, натхненого східним шедевром – казками «Тисяча й одна ніч». Пряний запах музики, вишукана архітектура східного танцю, зваба  любовних сцен, неймовірні костюми захоплюють глядачів своєю красою.

«Кармен-сюїта» – твір, що увібрав майстерність кількох творців. Це передусім музика видатного французького композитора–романтика Ж.Бізе – автора безсмертної опери «Кармен». Вона захопила своєю енергетикою і пристрасністю сучасного російського композитора Р.Щедріна, який по-своєму потрактував її ритмічні епізоди і написав новий твір – хореографічний, присвятивши його видатній балерині сучасності М. Плісецькій. У нашому театрі бачимо нову версію цього балету – модерну в танці, декораціях і костюмах.

Початок о 18.00. Квитки за посилання – Шехеразада/Кармен-сюїта

Четвер, 3 травня – опера «Набукко»

Опера «Набукко»28-річного композитора Джузеппе Верді мала величезний успіх на сцені, тому саме її митець вважає початком своєї кар’єри (саме ця опера стала твором, після якого Верді, який пережив провал двох своїх опер і особисту трагедію, підбадьорився і знову повернувся до творчості).

Біблійний сюжет про каяття в своїх гріхах і перехід через страждання до істинної віри вавилонського царя, страждання нещасних євреїв, підступність дочки Навуходоносора Абігаїль, яка прагне за всяку ціну добитися влади, направду схвилював Верді і, нота за нотою, він створює всю оперу. Прем’єра, яка відбулася 9 березня 1842 року в Ла Скала, викликала фурор. Верді в один день став знаменитим.

У Львівській опері виконується італійською мовою з українськими субтитрами.

Початок о 18.00. Квитки за посилання – Набукко

П’ятниця, 1 червня – 200-літній ювілей Львівської спеціалізованої школи №8

1 червня, у Міжнародний день захисту дітей, Львівська спеціалізована загальноосвітня школа № 8 із поглибленим вивченням німецької мови святкує своє 200-річчя. На свято запрошені кращі випускники, почесні гості, офіційні делегації. Для них на сцені Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької відбудеться святковий концерт за участю симфонічного оркестру та провідних солістів опери.

Початок о 17.00. Квитки за посилання – 200 ювілей Львівської середньої школи № 8

Субота, 2 червня – опера «Кармен»

Опера Ж. Бізе «Кармен» зіткана з безлічі найпопулярніших мелодій, серед яких Хабанера і куплети Тореадора настільки відомі, що глядачі, які прийшли на спектакль, з задоволенням наспівують їх аж до фіналу опери. Проте, сам Бізе не міг і уявити, який нечуваний успіх матиме «Кармен».

Сержант Хозе, захопившись красивою циганкою Кармен, з часом уникає зустрічей зі своєю нареченою, Мікаелою. Кармен грає з Хозе, а потім з тореадором Ескамільо, чим викликає у Хозе ревнощі, ненависть до суперника і спрагу помсти. Він намагається завоювати любов Кармен і утримати волелюбну і примхливу красуню. Зрештою Хозе вирішує, що Кармен буде належати тільки йому, і нікому більше.

Яскраві мелодії, шалені ритми іспанських танців, стрімкий розвиток дії, емоційна гра акторів – нова постановка Львівської національної опери в режисурі заслуженого діяча мистецтв України Галини Воловецької дивиться на одному диханні. На сцені нашого оперного театру виконується французькою мовою з українськими субтитрами.

Початок о 18.00. Квитки за посилання – Кармен

Неділя, 3 червня – балет «Даремна обережність»

Балет «Даремна обережність» (фр. La Fille mal gardée) поставлений вперше в 1786 році французьким танцівником і балетмейстером Жаном Добервалем. З моменту появи на сцені цей простий і веселий спектакль відразу завоював серця глядачів і мав шалений успіх. Сюжет балету про щасливе з’єднання юних закоханих Лізи і Колена всупереч бажанню матінки Марцеліни видати Лізу заміж за сина сільського багатія.

Початок о 12 .00. Квитки за посилання – Даремна обережність

Неділя, 3 червня – опера «Сільська честь»

«Сільська честь» – вистава про любов та пристрасть, про ревнощі і зраду. Головна героїня опери, покинута своїм коханим і засліплена ревнощами, намагається будь-якими способами повернути його, але її дії призводять до загибелі нареченого.

Чарівна з перших тактів музика Масканьї – це справжнє відкриття для меломанів: яскраві мелодії, чудові хорові номери та ансамблі. У Львівській опері виконується італійською мовою з українськими субтитрами.

Початок о 18.00. Квитки за посилання – Сільська честь

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *