ОСТАННІ НОВИНИ

У школу - лише за місцем проживання: батьки львівських «першачків» проти?

Вероніка Рой

|

У Львові батьки, які цьогоріч віддають своїх дітей у перший клас, не задоволені новими правилами зарахування у школи. Адже згідно Нової української школи діти будуть здобувати початкову освіту у територіально найближчій до дому школі.

 

Як розповіла Львівському порталу начальниця управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Зоряна Довганик, навчатися у школі, що не закріплена за територією проживання, діти також зможуть, але лише за умови наявності в ній вільних місць.

«Цьогоріч у Львові ми плануємо відкрити понад 300 перших класів. Набір для «першачків» відбуватиметься зовсім по-новому. Вже відмінено конкурсний відбір, діти будуть йти абсолютно без будь-якого конкурсу та відбору. Найголовнішою буде прив’язка до території обслуговування. Тобто,  першочергово діти можуть бути зараховані до тої школи, яка територіально закріплена за їхньою вулицею. Звичайно, що батьки мають право вибору та можливість віддати документи до іншого навчального закладу, але зараховані вони будуть лише в тому випадку, якщо в цій школі є вільні місця. Варто зазначити, що батьки майбутніх першокласників повинні подати пакет документів до навчальних закладів до 31 травня. Перелік потрібних документів для вступу у школу можна знайти на сайті Міністерства освіти України або сайті Нової української школи», – пояснила вона.

Варто зазначити, що 23 березня цього року виконавчий комітет ЛМР прийняв рішення про закріплення території обслуговування за закладами загальної середньої освіти міста. Згідно з цим рішенням до конкретного навчального закладу першочергово зараховуватимуть:

  • дітей, які проживають на вказаній території,
  • дітей працівників цього навчального закладу,
  • дітей, чиї старші брати та сестри вже навчаються у такому закладі,
  • дітей, що зареєстровані як внутрішньо переміщені особи.

Із переліком закріплених територій за школами Львова можна ознайомитися тут.

Новий стандарт початкової школи просто спантеличив багатьох батьків першокласників, адже багато з них запланували віддати своїх дітей у школи, які є територіально віддаленими від місця проживання.

В такій ситуації опинилася, до прикладу, львів’янка Катерина Коваль – мама першокласника. Жінка каже, що зовсім не погоджується з таким новаторством, адже вважає, що батьки повинні самі вирішувати, у яку школу віддавати дитину.

«У нас виникли певні труднощі, коли ми подавали документи у школу. Тому що ми спершу обрали гімназію, але вона не належить до нашої територіальної зони. А коли ми туди прийшли, то вже місць не було, і відповідно в цю гімназію ми не потрапили. Згодом довелось подати документи в іншу школу, де нас вже зареєстрували. З такими «новинками» ми не згідні, адже кожні батьки мають право віддавати свою дитину, куди вважають за потрібне, а не туди, куди вказують органи держави», – розповіла вона.

Інша львів’янка Наталія Галич, шестирічний син якої має йти цьогоріч у перший клас, взагалі задумується над тим, чи варто віддавати дитину у школу цього навчального року.

«У мене виникла проблема в тому, що мій старший син навчається у школі, яка є територіально віддаленою від місця мого проживання, і молодшого я планувала теж віддати туди. Але після цих нововведень ми взагалі боїмося, що можемо не потрапити в школу. Зараз нам доводиться шукати школу недалеко від дому і з хорошими відгуками, бо в будь-яку ми віддавати не хочемо. Тепер навіть задумуємось над тим, чи варто віддати дитину у школу цього навчального року», – пояснила вона.

Про нововведення, які чекають у новому навчальному році на львівських першокласників, можна дізнатися тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *