ОСТАННІ НОВИНИ

Міськрада Львова узаконила самочинно збудоване житло в обмін на квартири

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 17 травня, під час сесії Львівської міської ради, депутати затвердили ТзОВ «Каньйон» проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки (зміна цільового призначення) та надання земельної ділянки на вул. Т. Шевченка, 307-а. Цим рішенням вони фактично узаконили самочинно збудоване житло, яке мали знести ще два роки тому. «За» відповідне рішення проголосували 55 депутатів, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як йдеться у проекті рішення, ТзОВ «Каньйон» отримує  в оренду на 10 років земельну ділянку площею 1,5187 га на вул. Т. Шевченка, 307-а. При цьому ділянку із земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони перевели у категорію житлової та громадської забудови. Також для ділянки змінили й цільове призначення.

Зазначимо, 0,0173 га вказаної ділянки розташована у межах червоних ліній.

Як зазначив під час обговорення питання депутат Тарас Чолій, на вул. Т. Шевченка, 307-а ТзОВ «Каньйон» мало будувати готель, на що отримало відповідну містобудівну документацію у 2015 році. Однак під час перевірки було встановлено, що за вказаною адресою забудовник зводить багатоквартирний житловий будинок.

«Замість готелю на вул. Т. Шевченка, 307-а почали будувати незаконний житловий будинок. Із забудовником почали судитись, проти виступила також і прокуратура. Потім суд постановив компанії «Каньйон» повернути земельну ділянку назад у власність територіальної громади Львова. То виходить, що зараз ми просто узаконюємо самочинно збудоване житло», – розповів Тарас Чолій.

У 2016 році Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові оштрафувала ТзОВ «Каньйон» на 145 тисяч гривень за зведення житла на вул. Т. Шевченка, 307-а. А сам будинок мали знести.

Зі слів директорки юридичного департаменту Львівської міськради Гелени Пайонкевич, це питання подали на розгляд сесії саме для того, аби остаточно «розібратися» із горе-забудовником.

«Ми виграли всі суди з «Каньйоном», зараз ще деякі суди тривають. Справа в тому, що квартири в об’єкті незавершеного будівництва на вул. Т. Шевченка, 307-а вже продані, при цьому більшість – соціально незахищеним верствам населення. Люди купили квартири і чекають. Сьогоднішнє питання щодо «Каньйону» ми погоджували з прокуратурою. Зазначу, що це питання передбачає скасування попередньої оренди землі. Також ТзОВ «Каньйон» як компенсацію має віддати мерії непродані квартири для черговиків міськради», – зауважила Гелена Пайонкевич.

Відтак депутатів закликали проголосувати «за», щоб об’єкт на вул. Т. Шевченка, 307-а перестав бути довгобудом, а люди, які придбали у ньому квартири, змогли оформити право власності. За вказаною адресою сьогодні розташований житловий комплекс «Галіція».

Водночас у пояснювальній записці до проекту рішення йдеться про те, що «проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки (зміна цільового призначення) для будівництва та обслуговування багатоквартирних житлових будинків на вул. Т. Шевченка, 307-а не відповідає детальному плану території обмеженої вул. Т. Шевченка, вул. Професора І. Ковалика, залізничною колією, оскільки детальним планом території в межах земельної ділянки площею 1,5187 га на вул. Т. Шевченка, 307-а, крім багатоквартирних житлових будинків, передбачено розміщення дитячої дошкільної установи».

Згідно з даними бізнес-сервісу YouControl, ТзОВ «Каньйон» зареєстроване у Львові на вул. Шевченка, 346. Його засновником є Наталія Щадило, яка водночас є співвласником «Краківського ринку». Також вона пов’язана із ресторанним бізнесом та фірмами, що надають в оренду й експлуатацію власне чи орендоване нерухоме майно.

Основний вид діяльності ТзОВ «Каньйон» вказаний як «допоміжне обслуговування наземного транспорту», а розмір його статутного капіталу становить 21 800 грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *