ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині випустили сімох чотирилапих бійців «КОРДу»

Андрій Котенський

|

Сьогодні, 14 травня, у Кінологічному навчальному центрі Державної прикордонної служби України у місті Великі Мости на Львівщині відбувся випуск семи співробітників спецпідрозділів Національної поліції України «КОРД» і їхніх чотирилапих вихованців, передає кореспондент Львівського порталу.

За словами начальника циклу кінологічних дисциплін Кінологічного навчального центру Державної прикордонної служби України Дмитра Суржа, пошуково-штурмові собаки департаменту «КОРД» виконують зовсім інші завдання, ніж собаки прикордонної служби, які винюхують контрабанду чи порушників кордону.

«Наші вихованці з «КОРДу» вміють безстрашно атакувати і затримувати умовних порушників, терористів у будь-яку пору доби і на будь-якій території», – повідомив він.

Сьогодні випускниками кінологічного центру стали співробітники «КОРДу» із Києва, Хмельниччини, Рівного, Дніпра, Сум, Харкова, усього сім співробітників із собаками.

«Усі поліцейські приїхали зі своїми собаками, але до цього вони жодних штурмових навичок не отримували, за винятком двох псів, які вже мали базову підготовку. Фактично усі собаки вивчали пошуково-штурмові навички з нуля, а їхні «господарі» справ із кінологією до цього не мали. Зараз вони засвоїли усю базову підготовку і надалі усі отримані навички нарощуватимуть у своїх підрозділах за місцем дислокації», – повідомив він.

Цікаво, що мінімальний курс підготовки чотирилапого бійця триває три місяці, а новий набір очікується ще цього року. В перспективі кожна область України повинна мати на своєму озброєнні таких чотирилапих бійців.

Штурмовими собаками «КОРДу» виховують із німецьких і бельгійських вівчарок та ротвейлерів.

Теоритичний курс тривав лише два тижні. Все інше – практикування.

«Лише практичні навики дають реальний результат», – зауважив Дмитро Сурж.

За словами заступника начальника Департаменту «Корпусу оперативно-раптової дії» Національної поліції України лейтенанта поліції Івана Худоби, у майбутньому мінімум один службовий собака КОРДу і кінолог будуть діяти у кожній області України.

«Спецпідрозділ КОРД був створений для того, щоб боротися із організованою злочинністю та брати участь у антитерористичних операціях. Головні завдання бійців КОРДу – затримання озброєних злочинців, а також боротьба із тероризмом», – повідомив він.

Зазвичай собак використовують у приміщеннях, де можуть переховуватися озброєні злочинці із вибуховими пристроями, що несуть підвищену загрозу життю бійців.

Тим часом начальник Кінологічного відділу адміністрації Державної прикордонної служби України полковник Михайло Вдовенко розповів, що складність завдання полягало у тому, що довелося готувати штурмових собак, що не є головною специфікою Кінологічно-навчального центру Державної прикордонної служби України. Але відповідний досвід вже був, адже раніше тут готували собак для спецпідрозділів «Альфи» та СБУ.

«Наші вихованці використовуються на службі МВС у лавах прикордонників, нацполіції та рятувальників. Однією із проблем було те, що до кінологічного центру прибули бійці, яких потрібно було вчити навиків кінолога від азів, або ж підтягнути собаку до рівня, який би дозволяв давати їй завдання. Також на початку навчання не всі собаки слухняно виконували команди, деякі намагалися домінувати над своїм напарником-людиною. Одного норовливого пса взагалі довелося замінити. Але ми успішно впоралися зі завданням і сьогодні готові продемонструвати навички випускників», – повідомив він.

Чотирилапі бійці «КОРДу» покликані діяти там, де є ризик підвищеної небезпеки для життя людини, а собака може впоратися значно краще.

Фото та відео: Андрій Котенський

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *