ОСТАННІ НОВИНИ

Молоді віртуози та вечір одноактних балетів. Що варто відвідати у Львівській опері цього тижня

Соломія Григор'єва

|

З 8 до 13 травня у стінах Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької відбудеться близько десяти надзвичайно цікавих подій.  Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі театру.

 

ПЕРЕЛІК ПОДІЙ ЛЬВІВСЬКОЇ ОПЕРИ НА ТИЖДЕНЬ:

Вівторок, 8 травня – Дует арф (Дзеркальна зала)

У концерті братимуть участь чарівні арфісти Оксана Кулик та Андріан Новак і камерний оркестр “PaRi Art Music” під диригуванням Романа Багрія.

Зокрема Оксана Кулик — одна з небагатьох українських арфісток, що здобула освіту в Європі. Вона – лауреат міжнародних конкурсів, учасниця багатьох музичних проектів. Наразі займає посаду арфістки у оркестрі INSO-Lviv.

Адріан Новак удосконалював свої навички в класі проф. Маргіт Сюс-Шелленбергер в Університеті музики та мистецтв у Граці (Австрія). Музикант є лауреатом багатьох конкурсів сольної арфи та камерної музики. Він бере участь в багатьох оркестрових концертах, таких як Міжнародний молодіжний оркестр Лютославського (Щецін – Польща), BISYOC – Міжкультурний молодіжний оркестр біржі (Moor Park – Англія). В даний час він поширює власну художню діяльність, даючи концерти з оригінальною колекцією мініатюр для арфи “Memoria Mea”.

Початок о 19.00. Квитки за посиланням  – Дует арф.

Четвер, 10 травня – опера «Аїда»

«Аїду», один зі своїх шедеврів, Верді написав на честь відкриття Суецького каналу.

У задушливому пустельному ландшафті, під нескінченно жарким небом склалася любовна піраміда: полонена ефіопська царівна Аїда, полководець Радамес і мстива цариця Амнеріс жадають повітря і любові. Потреба в щирості і справжніх почуттях змушує героїв діяти будь-якими засобами.

У львівському театрі опера виконується італійською мовою з українськими субтитрами.

Початок о 18.00. Квитки за посиланням  – «Аїда».

П’ятниця, 11 травня – Вечір одноактних балетів

Вечір одноактних балетів включає в себе три балетні мініатюри: Гран па з балету «Пахіта» Л.Мінкуса, «Кармен-сюїта» Ж.Бізе-Р.Щедріна, «Ніч Вальпургії» – балетна сцена з опери «Фауст» Ш.Гуно.

Подивившись Гран-па із балету «Пахіта», ви, безумовно, зрозумієте балетоманів минулих сторіч, які після вистави бігли за каретою балерини або з насолодою пили шампанське з балетної туфельки своєї богині. Форма розгорнутої танцювальної сцени – Гран-па – відповідає загальному канону хореографічних структур класичного спектаклю: антре, адажіо, варіації, кода. Кожна з варіацій «Пахіти» – маленька перлина зі своїм характером і стилем. І на вершині цієї пишноти – провідна балетна пара, що демонструє академізм і красу класичного танцю.

У центрі балету «Кармен-сюїта» – трагічна доля циганки Кармен і солдата Хозе, якого Кармен залишає заради молодого Тореро. Взаємовідносини героїв і загибель Кармен від руки Хозе зумовлені Фатумом.

«Ніч Вальпургії». Хореографія зливається з яскравою, темпераментною, колоритною музикою Шарля Гуно. Всіх виконавців та глядачів захоплює стихією радості, веселощів, міццю природи і силою почуттів.

Початок о 18.00. Квитки за посиланням  – Вечір одноактних балетів.

Субота, 12 травня – опера «Кармен»

Опера Ж. Бізе «Кармен» зіткана з безлічі найпопулярніших мелодій, серед яких Хабанера і куплети Тореадора настільки відомі, що глядачі, які прийшли на спектакль, з задоволенням наспівують їх аж до фіналу опери. Яскраві мелодії, шалені ритми іспанських танців, стрімкий розвиток дії, емоційна гра акторів – нова постановка Львівської національної опери в режисурі заслуженого діяча мистецтв України Галини Воловецької сприймається на одному диханні.

У Львівські опері виконується французькою мовою з українськими субтитрами.

Початок о 18.00. Квитки за посиланням  –  Кармен.

Неділя, 13 травня – балет «Білосніжка та семеро гномів»

Балет польського композитора Богдана Павловського «Білосніжка та семеро гномів» – подарунок нашого театру найменшим глядачам.

Старовинна чарівна казка братів Грімм звучить особливо проникливо в хореографії балетмейстера Ігора Храмова. Знайомий з дитинства сюжет про юну красуню Білосніжку, дочку Короля, яку пихата чаклунка мачуха виганяє з дому, стає історією про дружбу і вірність. Добре серце Білосніжки, її лагідний характер і чуйність допомагають їй вижити в дрімучому лісі. Забавні лісові Гноми щиро полюбили дівчинку і прихистили у себе. І ніякі чари і підступи не переможуть Любові.

Жива, завзята, динамічна музика в симбіозі з яскравим і легким хореографічним текстом  перетворюють балет в справжню захоплюючу казку. Цей спектакль наповнений прекрасними танцями Білосніжки, завзятих гномів, звірів і птахів, які допомагали Принцу розбити чари злої королеви і з’єднати свої серця з прекрасною Білосніжкою.

Початок о 12.00. Квитки за посиланням  – «Білосніжка та семеро гномів».

Неділя, 13 травня – Молоді віртуози (Дзеркальна зала)

Вперше – і точно не востаннє – на камерну сцену  Дзеркальної зали Львівської національної опери виходять діти. Майбутні віртуози, а нині – учні  Львівської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату імені Соломії Крушельницької, готові поділитися своїми здобутками. Багато з учасників цього концерту вже виступали на європейських сценах, підкорювали відомі концертні зали й здобували трофеї. Тож скоро ми почуємо про них набагато більше, а поки – перші спроби, пронизані любов’ю до музики та гарячим інтересом до своєї справи, яка може стати справою всього життя. Запрошуємо послухати молодих скрипкових віртуозів!

Початок о 15.00. Квитки за посиланням  – Молоді віртуози.

Неділя, 13 травня – опера «Сільська честь»

«Сільська честь» – вистава про любов та пристрасть, про ревнощі і зраду. Головна героїня опери, покинута своїм коханим і засліплена ревнощами, намагається будь-якими способами повернути його, але її дії призводять до загибелі нареченого.

Чарівна з перших тактів музика Масканьї – це справжнє відкриття для меломанів: яскраві  мелодії, чудові хорові номери та ансамблі.

У Львівському театрі опери та балету виконується італійською мовою з українськими субтитрами.

Початок о 18.00. Квитки за посиланням  – «Сільська честь».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *