ОСТАННІ НОВИНИ

Артист Львівської опери став заслуженим діячем культури Польщі

Дарина Смеречанська

|

Артист мімічного ансамблю Львівського національного академічного театру опери та балету ім. С.Крушельницької отримав високу державну нагороду «Заслужений діяч культури Польщі». Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської опери.

Сергій Григоренко – львівський піаніст , випускник Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка. Крім того, що гастролює в Україні та за кордоном, зокрема в Польщі, він працює артистом мімічного ансамблю Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької. Його можна побачити на сцені театру в операх і балетах – у різних ролях без слів.

Власне 28 квітня о 16.00 львів’ян та гостей міста запрошують у дзеркальну залу, де заслужений артист Польщі Сергій Григоренко (фортепіано) та заслужена артистка України Лілія Слюсар-Гратила (скрипка) виступлять із цікавою програмою, у якій прозвучить музика Г.Венявського, Ф.Крайслера, К.Дебюссі, М,Скорика.

«Ця нагорода для мене є черговою сходинкою у професії. Я дуже вдячний, що моє мистецтво помічають, значить не дарма я роблю свою справу і рухаюсь у правильному напрямку», – сказав у коментарі Львівському порталу Сергій Григоренко.

Він розповів, що майже щороку дає концерти у Польщі. Більше того, музика Фридерика Шопена є невід’ємною частиною його репертуару під час концертів в Україні.

«Я навчався у професора Львівської консерваторії Марії Тарновецької, яка була за походженням полькою. Із перших курсів вона мене привчала до польського мистецтва, зокрема, до музичного доробку Кароля Шимановського і Фридерика Шопена. Згодом в рамках стипендіальної програми «Gaude Polonia» міністра культури Польщі стажувався в музичній академії ім. Ф. Шопена у Варшаві під керівництвом проф. Казимира Гержода (2006р.). Після цього майже кожний рік виступаю у Варшаві та інших містах Польщі, представляючи сольні програми, камерні, з оркестром. Я першим серед українців мав можливість заграти у Варшаві під пам’ятником Шопена. У них є традиція щонеділі проводити відкриті концерти, де збираються піаністи з усього світу і мають можливість послухати музику Шопена на природі. Цього року я також відвідаю цей фестиваль і закриватиму його 30 вересня. Також я неодноразово виступав зі сольними концертами в будинку Шимановського в Закопаному…Вкінці липня там проводитиметься фестиваль Дні музики Кароля Шимановського, у рамках якого проведуть концерт пам’яті Марії Тарновецької, тому я також там виступатиму. Що стосується України, коли був Рік Шопена, я виграв грант польського інститут в Києві і мав тури по українських філармоніях. Перший був зі сольними концертами, а другий тур – зі скрипалем Остапом Маньком. Загалом, музика Шопена є невід’ємною частиною мого репертуару», – зазначив Сергій Григоренко.

Довідка

Піаніст Сергій Григоренко народився у Львові.У 2005 році з відзнакою закінчив Львівську Національну Музичну Академію ім. М. Лисенка в класі заслуженого діяча мистецтв Республіки Польща, професора Марії Тарнавецької. З 2003 по 2005 рр. був стипендіатом Верховної Ради України.  Протягом 2005 по 2008 рр.- навчався в аспірантурі у цій же академії, в класі проф. Марії Тарнавецької.

Є переможцем та лауреатом всеукраїгнських та міжнародних конкурсів: Всеукраїнський конкурс ім. Г. Нейгауза (Кіровоград 2000 р. III нагорода);II Міжнародний конкурс ім. М. Лисенка (Київ 2002 рік диплом);Міжнародний конкурс молодих виконавців «Мистецтво XXI ст.» (Київ 2003 – I премія);II Міжнародний конкурс ім. Е.Гілельса (Одеса 2003р. III премія, бронзова медаль); Міжнародний конкурс камерної музики «Мистецтво XXI ст.» (Київ 2004 р. І премія), 2006р. Лауреат І-го фестивалю-конкурсу музики Фридерика Шопена (Львів, медаль та запрошення на концерт до Женеви) Сергій Григоренко також брав участь в багатьох міжнародних та всеукраїнських фестивалях і музичних акціях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *