ОСТАННІ НОВИНИ

У Великому Любіні запустили оновлений спиртзавод

Лаврентій Дубич

|

Сьогодні, 19 квітня, у Великому Любіні на Львівщині урочисто запустили оновлений спиртзавод, який простоював шість років. Про це з місця події передає кореспондент Львівського порталу.

 

Відтепер підприємство спеціалізуватиметься на виробництві запашних спиртомісних речовин та оцту.

Т.в.о. директора ДП «Укрспирт» Юрій Лучечко наголосив на важливості відновлення в Україні діяльності підприємств спиртової галузі, які мають створювати в економіці держави необхідну додаткову вартість:

Окрім цього Юрій Лучечко нагадав, що спирт – це не тільки те, є у пляшці горілки.

«Спирт – це парфуми, спирт – це альтернатива російському паливу, яке в надлишку імпортується в Україну. Ми створюємо програму українського біопалива і завдяки законопроекту, який сьогодні активно просувається у Верховній Раді за участі народних депутатів зі Львівщини (мова йде про законопроект № 7348, – ред.). Хочу окремо висловити подяку народному депутату України Ігорю Васюнику, який є вихідцем із цього села і неодноразово докладався до цього заводу. Також хотілося висловити подяку народним депутатам України Андрію Коту та Андрію Антонищаку. Вони сьогодні є тим плечем в особі органів законодавчої влади, які просувають наші ідеї та втілюють їх у життя.

Ми багато, що ще не зробили, і перед нами стоять великі амбіції – відновити роботу більшості потужностей держави. Така можливість існує, і наш план стратегічного розвитку, який розпочався з Львівщини та Тернопільщини, поступово втілюється в життя. Так, у нас є проблеми і ми про них говоримо. Не тільки те, що 25 років в підприємство ніхто не вкладав жодної копійки. Але сьогодні підприємство модернізоване на мільйони гривень. Екологічне навантаження, яке несли все життя спиртові заводи, викидуючи відходи, мають отримати альтернативу. На цьому підприємстві вже розпочався монтаж глибокої переробки відходів виробництва. Всі відходи переважно будуть перетворені на високояскісні білкові продукти.

Сьогодні є концепція розвитку спиртових заводів в Україні. Невипадково підприємство є стратегічним по своїй природі, адже той продукт, який ми будемо випускати, – це парфумерна промисловість, біодизель, який зможе закрити питання сільського господарства в паливі і є ключовою ланкою між рослинництвом, тваринництвом, яку ми маємо відтворити на підприємстві переробки» – підкреслив Ю.Лучечко.

Варто зауважити, що відновлення виробництва у Великому Любіні реалізовано в рамках стратегічного плану розвитку ДП «Укрспирт» на Львівщині, відповідно до меморандуму, підписаному між Львівською ОДА та ДП «Укрспирт» 9 лютого 2018 року.

Як відомо, на Львівщині не працювало 8 із 11 спиртзаводів, які колись були провідними джерелами наповнення місцевих бюджетів. Частину із них довели до банкрутства, а устаткування порізали на металобрухт за борги. Серед непрацюючих заводів були такі, де громади зберегли увесь цикл виробництва й очікували волі керівництва ДП «Укрспирт», аби відновити роботу, щоб отримати можливість акумулювати значні кошти на потреби громад. Серед них – Великолюбінський спиртзавод. Детальніше про це читайте у статті Львівського порталу: «Великолюбінський спиртзавод: порізати на брухт не можна залишити».

Загалом, на Львівщині наразі проходять модернізацію 10 спиртзаводів. Це Сторонибабське, Суходільське, Лопатинське, Вузлівське, Рава-Руське, Струтинське, Великолюбінське, Борокське, Воютицьке, Угерське МПД ДП «Укрспирт».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *