ОСТАННІ НОВИНИ

Порошенко: Україна як ніколи близька до появи Помісної Православної Церкви

Олена Карп'юк

|

Петро Порошенко виступив із ініціативою написати звернення до Варфоломія І щодо проголошення Єдиної Помісної Автокефальної Церкви. Про це Львівському порталу повідомили в адміністрації Президента України.

 

Петро Порошенко закликав керівників депутатських фракцій і груп підтримати звернення до Варфоломія І про автокефалію (декрет, послання у деяких важливих питаннях церковного устрою, в тому числі офіційного проголошення автономії в управлінні або автокефалії– ред.)

Глава держави зазначив, що одразу ж після великодньої ночі, у Світлий понеділок, у Стамбулі мав зустріч з Його Всесвятістю Вселенським Патріархом Варфоломієм і з членами Синоду.

«Я можу вам оголосити дуже приємну новину, що на сьогоднішній день Україна як ніколи близько до появи власної Автокефальної Помісної Православної Церкви. Це засвідчить не лише позиція Вселенського Патріарху, а й членів Синоду», – зазначив Порошенко.

Він зауважив, що не може зараз відкрити всі деталі цієї зустрічі, але є «абсолютно необхідні, ключові елементи, які мають забезпечити цей процес».

За словами Президента, першою такою умовою є Звернення церковних ієрархів. Він повідомив, що вже провів низку зустрічей з представниками духовенства. Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет передав Главі держави відповідне Звернення із підписами усіх єпископів Української Православної Церкви Київського Патріархату, які засвідчили (підтримку – ред.) щодо надання Томосу новій українській Православній Автокефальній Церкві.

Також під час Архієрейського Собору всі архієпископи УАПЦ підписали звернення до Вселенського Патріарха. Петро Порошенко зазначив, що чекає підтримки і від Верховної Ради щодо звернення до Варфоломія І.

Відтак президент сподівається, що відповідне рішення у Константинополі буде прийнято до 1030-річчя Хрещення Русі-України, 28 липня цього року.

«Україна як незалежна держава згідно з традиціями православного світу не просто має право, але, на мою думку, просто зобов’язана цю церкву створити. Церкву євхаристичну, молитовно поєднану з іншими помісними церквами, але адміністративно ніяк не залежну, ані від Москви, ані від кого іншого. І не упустити цю можливість і продемонструвати таку саму єдність, як продемонструвала церковна ієрархія», – наголосив Петро Порошенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *