ОСТАННІ НОВИНИ

«Галицький інтернаціонал». У Львові створюють фільм до 100-річчя ЗУНР

Дарина Смеречанська

|

У Львові виробляють фільм «Галицький інтернаціонал», присвячений 100-річчю проголошення Західної Української Народної Республіки та збройним силам ЗУНР – «Галицькій Армії». Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

 

За словами ініціаторів, дуже важливо в контексті живої історії показати, що саме на вулицях Львова сто років тому українці боронили український Львів.

Документальний фільм «Галицький інтернаціонал» побудований на розповідях істориків про події, які ілюструватимуться архівними документами, світлинами учасників подій та відеорядом, відзнятим для фільму. Супроводом фільму буде оповідь про події 100-річної давнини на місцях, де вони відбувалися. Тривалість фільму 40 хвилин.

«Це буде дослідження періоду проголошення Західної Української Народної Республіки, а ще глибше – це дослідження учасників проголошення та учасників збройного конфлікту, який відбувся фактично 2 листопада 1918 року. Ми дослідимо життя та діяльність керівників, а також учасників створення Західної Української Народної Республіки та збройної боротьби. Адже за ЗУНР воювали не тільки українці. Це були талановиті військові офіцери. Власне, ми хочемо, завдяки спогадам учасників цих подій, завдяки архівним матеріалам, які є і в львівських і київських бібліотеках, детально дослідити життєвий шлях і боротьбу цих людей. Ці дослідження, які ми зберемо, перетворимо в художні постановочні зйомки», – сказав Любомир Горбач, керівник Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять».

«Товариство «Пам’ять» буде працювати над новим фільмом про ЗУНР. Це один із заходів, який проводить наш музей в рамках відзначення сторіччя ЗУНР. Тому всіх запрошуємо до нашого музею, і думаю, це не один фільм і не одна тема стосовно ЗУНР, над якою ми будемо працювати. Наш музей завжди гостинно приймає і сприяє показу фільмів», – додала Ольга Гончар, директор меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *