ОСТАННІ НОВИНИ

Хімічний аналіз повітря і водойм Львова підтвердив разюче забруднення

Олександр Косик

|

У I кварталі 2018 року мобільна хімічна лабораторія КП «Адміністративно-технічне управління» обстежила 35 водойм та промоніторила 30 перехресть міста Львова. На 23-х з 30-ти обстежених міських перехрестях та в усіх 35-ти водних об’єктах фахівці виявили перевищення максимально разових гранично допустимих концентрацій (ГДК) забруднюючих речовин. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

 

Повітря. Моніторинг перехресть вулиць міста. Оцінка забруднення атмосферного повітря у першому кварталі 2018 року показала, що з 30-ти обстежених перехресть м. Львова на 23-х виявлені перевищення максимально разових гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин.

Високі показники забруднення повітря з наднормативними концентраціями вуглецю оксиду та азоту діоксиду  виявлені на двох перехрестях: вул. Городоцька – вул. Наливайка та вул. Сяйво – вул. Широка – вул. Левандівська.

Не виявлено перевищень ГДК забруднюючих речовин на сімох перехрестях, а це: пр. Свободи – вул. Дорошенка; вул. Підвальна – вул. Руська; вул. І.Франка –  вул. Зелена; вул. Личаківська – вул. Винниченка – пл. Митна; вул. І.Франка – пл. Соборна – вул. Винниченка; вул. Антоновича – вул. Бандери – вул. Русових; вул.  Городоцька – вул. Ряшівська.

«В порівнянні з першим кварталом минулого року, кількість перехресть з перевищенням зменшилась з 25 до 23. На нашу думку, екологічна ситуація на перехрестях вулиць міста покращилась в зв’язку з впливом метеорологічних факторів (хуртовин, шквальних вітрів, низьких температурних показників), які часто спостерігались цього року. Висока швидкість руху повітря сприяла кращому розсіюванню забруднюючих речовин на перехрестях», – зазначили в мобільній хімічній лабораторії КП «Адміністративно-технічне управління».

Вода. Моніторинг водних об’єктів. В усіх 35-ти водних об′єктах виявлені перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин. Наднормативні концентрації спостерігались за такими показниками: залізо загальне, азот амонійний та аміак (за азотом), фосфати, завислі речовини, СПАР, ХСК та БСК5.

Перевищення ГДК лише по одному компоненту спостерігались на 3-х водоймах: Став, вул. Замарстинівська, 270 (Шевченківський р-н); Озеро, вул. Винниця, 74 (Шевченківський р-н) та Став, вул. Тернопільська,1а (Сихівський р-н).

Найбільш «забрудненими» (перевищення п’яти і більше компонентів) виявились водойми: Став, вул. Щирецька,105 (Залізничний р-н); Річка «Зубра», с. Зубра, місток (300м від КНС); Потік «Кривчицький», вул. Старознесенська, 200 (Личаківський р-н); Потік «Лисиницький», вул. Тракт-Глинянський,150 (Личаківський р-н) та Потік «Білогорський», вул.Широка (Залізничний р-н, в’їзд у с.Білогорща).

За підсумками першого кварталу 2018 року спостерігаються концентрації, подібні  за рівнем  минулорічних. Основною причиною перевищень ГДК є антропогенний фактор. Аналіз показників забруднення вказує на безпосередній вплив господарської діяльності мешканців прилеглих територій на конкретну водойму, річку, потічок. Також є сезонний вплив на стан водних об’єктів внаслідок процесів танення снігу, що притаманне цьому періоду року», – зазначили в мобільній хімічній лабораторії КП «Адміністративно-технічне управління».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *