ОСТАННІ НОВИНИ

Лікарі-ортопеди з Польщі консультували і оперували дітей у Львові

Омелян Шевчук

|

В міській дитячій клінічній лікарні Львова з четвертим візитом побувала команда лікарів-ортопедів з Університетської клініки м. Вроцлав (Польща), яку очолював професор Кшиштоф Колтовські. Впродовж 19-21 березня лікарі проконсультували 30 та прооперували трьох дітей зі Львова та Львівської області, які мали складну нейро-ортопедичну патологію хребта. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛМР.

 

Окрім того під час візиту польських медиків було підписано Меморандум про співпрацю між клініками Львова та Вроцлава. Такі високотехнологічні операції на хребті в Україні досі виконували лише у Києві та Харкові, а тепер зможуть і у Львові.

«Наші спеціалісти спільно з нашими колегами з Польщі, які уже четвертий раз приїхали в дитячу лікарню, консультують дітей і проводять такі операції, які в Західному регіоні до цього часу не виконувались. У Львові, в Західному регіоні, їх ми робимо вперше завдяки підтримці спеціалістів, наших друзів з Вроцлава», – розповів начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

Пацієнтів оперувала команда дитячих нейрохірургів міської дитячої клінічної лікарні під керівництвом професора Кшиштофа Колтовські та керівника центру нейрохірургії «Клініка Спіженка» Андрія Мизака. Всі консультації та операції  провели безкоштовно.

Для проведення операцій лікарі використали сучасні титанові системи корекції  хребта із його фіксацією, а також застосували спеціальну систему, яка запобігає інтраопераційному ушкодженню корінців спинного мозку та виникненню неврологічного дефіциту. Таку систему моніторингу львівським лікарям дали колеги з Польщі.

«Ці операції є надзвичайно великої складності, і вони допомагають пацієнтам на майбутнє. Бо після цих операцій пацієнт може жити повноцінним життям, як ми з вами, не враховуючи те, що він мав сколіоз. Ми дуже вдячні підтримці адміністрації лікарні, адміністрації міста і Вроцлавського університету, які хочуть допомогти нам і дітям», – розповів лікар-нейрохірург міської дитячої клінічної лікарні Львова Тарам Микитин.

«Ці операції були дуже високотехнологічні. В самому хребті є спинний мозок, і при виправленні дуже викривлених сколіозів, є велика небезпека пошкодження спинного мозку. Тому під час виконання цих операцій в лікарні за допомогою спеціального обладнання ми стежили, щоб під час випрямлення хребта не нанести шкоди спинному мозку. Тому ми дуже раді, що вже у Львові ми можемо проводити такі операції під нейромоніторингом», – зазначив керівник центру нейрохірургії «Клініка Спіженка» Андрій Мизак.

Важливо те, що деформація хребта призводить до переміщення внутрішніх органів та систем, і це порушує їх належне функціонування. Тому дуже важливо вчасно виправити ці деформації.

«Моя допомога є в тому, щоби навчити колег зі Львова, з цього шпиталю, як виконувати такі операції. Сколіоз – це генетична хвороба, і з такими деформаціями пацієнтам важко жити. Потрібний спеціальний стабілізатор із титану, який допоможе  випростувати і стабілізувати форму сколіозу, щоб дитина могла нормально жити і рухатися», – наголосив професор, керівник Університетської клініки м. Вроцлав Кшиштоф Колтовські.

Зазначимо, що співпраця між міською дитячою клінічною лікарнею та лікарями-ортопедами Університетської клініки м. Вроцлав розпочалася у березні 2017 року, і є надзвичайно успішною. За три попередніх візити лікарі проконсультували понад 60 пацієнтів зі всієї Західної України, а також провели 4 надскладні оперативні втручання у дітей із деформацією хребта (сколіоз) ІV ступеня, та ще 2 оперативні втручання із меншою складністю. Важливо те, що під час кожного свого візиту професор Кшиштоф Колтовські оглядає тих дітей, які були прооперовані під час його попередніх візитів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *