ОСТАННІ НОВИНИ

Україна готова піднімати питання мільярдних боргів «Газпрому» у в судах інших юрисдикцій

Олександр Косик

|

Ані «Газпром», ані Росія не хочуть повертати борги Україні. В цивілізованому світі, якщо ви не виконуєте рішення Стокгольмського арбітражу, то є Нью-Йоркська конвенція і Україна готова йти в суди інших юрисдикцій. Про це під час візиту до Львова повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, передає Львівський портал.

За словами Павла Климкіна європейців було попереджено, що Росія маніпулює і знижує тиск газу.

«Ми активно спілкуємось з Європейською комісією. Задіяли два можливих механізми врегулювання ситуації. Один – відповідно до угоди про Асоціацію. Це спеціальний механізм раннього попередження. Ми надали вчора повідомлення віце-президенту Європейської комісії з питань Енергетичного союзу Марошу Шефчовичу. Відповідно контакти між ним і «Нафтогазом» вже сьогодні відбуваються. Ми надали Європейському Союзу всі докази, що російський «Газпром» знижує тиск газу», – повідомив він.

За його словами, Росія навмисне знизила тиск газу у люті морози, аби підставити Україну і змусити її відбирати транзитний газ у Європи.

«Спочатку ми виконуємо рішення Стокгольмського арбітражу. Може ми й не хочемо купувати газ у Росії, але це рішення арбітражу і ми його виконуємо. Робимо передоплату, вони її приймають і кажуть, що газ буде постачатися. Потім дивляться на те, що температура знижується і в той час, вони знижують тиск майже на 20%. На що вони сподіваються? На те, що ми почнемо відбирати транзитний газ, а вони нас звинуватять у таких кризах, як була в 2009 році. Це – банальні шахраї. Цього не буде. Україна діятиме послідовно», – наголосив Климкін у Львові.

Водночас стало відомо, що Україна запросила європейських фахівців, аби вони самі контролювати тиск газу.

«Ми сказали європейцям: «Якщо потрібно – надсилайте своїх спостерігачів, дивіться за тиском». Довели Європейські комісії всю доказову базу. Це не просто слова, а цифри. Друге, що ми зробили, сказали Європейські комісії: давайте скличемо трьохсторонній формат. Це Україна, Європейська комісія і Росія. Це банальна маніпуляція. Ніхто зараз не буде підозрювати нас, навпаки всі розуміють, як ми виконуємо наші зобов’язування, хоча це не дуже просто за такої температури. Але ми будемо їх виконувати. І Європа побачить, що ані «Газпром», ані Росія не хочуть і не можуть виконувати рішення Стокгольмського арбітражу. Вони нам зараз винні 4,5 млрд», – повідомив він.

Якщо Росія не виконуватиме рішення Стокгольмського арбітражу, то питання буде вирішуватися через суди.

«Вчора дав доручення послам провести інвентеризацію активів «Газпрому», щоб, якщо буде потрібно, ми були готові іти в судові позови. В цивілізованому світі, якщо ви не виконуєте рішення Стокгольмського арбітражу, то є Нью-Йоркська конвенція, можна подавати в суди інших юрисдикцій. І там вони ніяк не відкрутяться», – додав Павло Клімкін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *