ОСТАННІ НОВИНИ

Польща не відновлює українські зруйновані пам’ятники, – Розенко

Омелян Шевчук

|

На сьогодні в Польщі зруйновано вісім українських пам’ятників, які досі не відновлені. Про це в ефірі «5 каналу» розповів віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, який представляє Україну в українсько-польській комісії з історичних питань.

 

«Ми передали польській стороні конкретний перелік восьми пам’ятників. Хочу наголосити, що два із зруйнованих пам’ятників були легальними на території Польщі, але досі не відновлені», – сказав Розенко.

Віце-прем’єр наголосив, що Україна просить польську сторону незалежно від статусу пам’ятників забезпечити їхній належний захист або їх відновлення у випадку їх пошкодження або вандалізму.

Розенко додав, що в Україні 95% польських пам’ятників є нелегальними, і у випадку руйнувань польських місць пам’яті Україна проводить відповідні слідчі дії.

«95% польських пам’ятників в Україні є незаконно або встановлено, або неузаконена їхня правова основа. Але це не означає, що ми за них не відповідаємо і в разі їх руйнування ми не здійснюємо жодних кроків. Ні, ми їх охороняємо, ми їх відновлюємо, ми проводимо розслідування, коли це стосується актів вандалізму, незважаючи на статус», – сказав він.

Як відомо 26 січня Сейм Польщі ухвалив запропонований рухом Kukiz’15 законопроект про заборону пропаганди так званої «бандерівської ідеології»,за яку передбачили штраф, ба навіть тюремне ув’язнення.

Експерти обурені, що у польському законопроекті з’явився термін «Малопольща», адже під ним поляки розуміють Галичину, і трактують це як натяк на територіальні претензії.

МЗС України також висловило свій протест, що Польща некоректно використовуються назви частини території сучасної України.

В ніч на 1 лютого, Сенат Польщі ухвалив закон про заборону «бандерівської ідеології».

«Чи треба нам нагадувати про концтабір в польському Явожно? Чи потрібно нам, українцям, вкотре згадати полякам про операцію Вісла чи Ризький договір? Чи коли Варшава разом з Москвою ділила Україну і як наслідок сама втрачала державність чи ставала жертвою поділу?», – відреагувала український парламентар Ганна Гопко.

Закон також передбачає штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Верховна Рада України відповіла Польщі на скандальний закон: борці за незалежність – не злочинці.

Президент Польщі не почув України і підпиcав скандальний закон.

Ізраїль також виступив категорично проти схвалення Сенатом Польщі законопроекту про Інститут національної пам’яті.

Підписанням скандального закону також розчаровані у США.

«Українська правда»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *