ОСТАННІ НОВИНИ

Президент Польщі не почув України і підпише скандальний закон

Омелян Шевчук

|

Президент Польщі Анджей Дуда підпише суперечливі зміни до польського закону про Інститут національної пам’яті. Про це він сказав під час спеціального звернення у Президентському палаці у Варшаві, про це повідомляє Європейська правда.

 

«Поправка до Закону про Інститут національної пам’яті стосується надзвичайно болючого, делікатного питання, пов’язаного з мучеництвом польської нації, під час Другої світової війни було вбито 6 мільйонів польських громадян, включаючи близько 3 мільйонів польських громадян єврейської національності», – сказав Дуда.

Він також зазначив, що внесені зміни не є новим законом, і їх обговорення велося протягом року, в тому числі з Ізраїлем.

«Існувало прохання, щоб правила не стосувалися художньої та наукової діяльності, і таке виключення було зроблено», – сказав Дуда.

Слід зазначити, що під час свого виступу Дуда жодним словом не згадав про зауваження України, яка закликала польського президента накласти вето на ухвалені парламентом зміни.

Як відомо 26 січня Сейм Польщі ухвалив запропонований рухом Kukiz’15 законопроект про заборону пропаганди так званої «бандерівської ідеології»,за яку передбачили штраф, ба навіть тюремне ув’язнення.

Експерти обурені, що у польському законопроекті з’явився термін «Малопольща», адже під ним поляки розуміють Галичину, і трактують це як натяк на територіальні претензії.

МЗС України також висловило свій протест, що Польща некоректно використовуються назви частини території сучасної України.

В ніч на 1 лютого, Сенат Польщі ухвалив закон про заборону «бандерівської ідеології».

«Чи треба нам нагадувати про концтабір в польському Явожно? Чи потрібно нам, українцям, вкотре згадати полякам про операцію Вісла чи Ризький договір? Чи коли Варшава разом з Москвою ділила Україну і як наслідок сама втрачала державність чи ставала жертвою поділу?», – відреагувала український парламентар Ганна Гопко.

Закон також передбачає штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Верховна Рада України відповіла Польщі на скандальний закон: борці за незалежність – не злочинці.

Ізраїль також виступив категорично проти схвалення Сенатом Польщі законопроекту про Інститут національної пам’яті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *