ОСТАННІ НОВИНИ

«Укрзалізниця» планує підвищення вартості квитків цього року до 20% та не виключає введення платного Wi-Fi

Лаврентій Дубич

|

«Тариф на пасажирські перевезення не піднімався вже кілька років. Ми бачимо необхідність підвищення тарифу в нинішньому році. У фінансовий план на 2018 рік ми заклали цифри дворазового підвищення на 10% кожна», – заявив в інтерв’ю 112.ua керівник «Укрзалізниці» Євген Кравцов.

 

«Два рази по 10%, щоб це було плавно і не так помітно для людей. На сьогодні пасажирське господарство для УЗ збиткове. Воно у нас субсидується за рахунок вантажного. Необхідність підвищення тарифів обумовлена і тим, що, наприклад, у соціальному сегменті (плацкартних перевезень) у нас квитки часто дешевші, ніж на автобусне сполучення на аналогічних напрямках. Насправді, тарифи на перевезення пасажирів УЗ, можливо, найнижчі як в Європі, так і на пострадянському просторі», – пояснив Є.Кравцов.

Як писав Львівський портал, ще у листопаді минулого року Євген Кравцов заявив про ймовірний перегляд тарифів на пасажирські перевезення у 2018 році.

Також чиновник не виключив введення оплати за користування послугою Wi-Fi в потягах:

«Wi-Fi на сьогодні забезпечені поїзди категорії «Інтерсіті+». Ми продовжуємо роботу, пов’язану з поліпшенням якості сигналу і з якістю пропускної здатності трафіку. Тут є один принциповий момент, на який ми всі не наважимося. Ви знаєте, що на сьогодні це безкоштовна послуга. У той же час у більшості країн Європи, де в поїздах надається послуга Wi-Fi, вона платна. І для нас зараз є три шляхи розвитку. Перший – це залишити послугу безкоштовною і покращувати її якість в нинішньому стані, другий – зробити її платною для пасажирів.

Ключ, пароль, QR-коди – можливі різні підходи. Можливий захід банківською карткою, концепція є. Третій підхід – це використання реклами, такий підхід дозволяє окупити витрати на розгортання мережі. Приклади цього вже є – в аеропортах. І ми плануємо реалізацію такої концепції на залізничних вокзалах. Отримуючи півгодинний, годинний або десятихвилинний доступ до мережі, пасажир отримує рекламний контент, який оплачує рекламодавець».

Окрім цього, Є.Кравцов розповів, що «Укрзалізниця» в 2018 році планує придбати до 30 нових тепловозів (за програмою співпраці з General Electric), планується придбання і будівництво на власних потужностях нових понад 7 тисяч вантажних вагонів, які будуть закуплені за власні кошти УЗ, так і за залучені кредити.

«Хочемо придбати 60 нових пасажирських вагонів. Це за великими напрямами. Якщо говорити про модернізацію, ми плануємо модернізувати 50 електровозів, до 20 тепловозів, більше 10 тисяч вантажних вагонів. По пасажирських вагонах це 226. З урахуванням цих цифр це оновлення понад 10% парку пасажирських вагонів. Таких цифр з оновлення парку пасажирських вагонів не було протягом останніх 15 років. І ці цифри вони відображають системні поліпшення і підвищення якості послуг УЗ», – сказав чиновник.

Фото: прес-служба «Укрзалізниці»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *