ОСТАННІ НОВИНИ

Львів відзначає 109-ту річницю від дня народження Степана Бандери

Дарина Смеречанська

|

Сьогодні, 1 січня, у Львові відзначають 109-ту річницю від дня народження провідника української нації Степана Бандери. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

 

Так, о 14.00 на площі біля пам’ятника Степану Бандері (пл. М. Кропивницького) відбудеться покладання квітів до пам’ятника Степану Бандері та громадське віче.

Довідка

Степан Бандера (1 січня 1909, Старий Угринів, Івано-Франківська область — 15 жовтня 1959, Мюнхен, ФРН) — український політичний діяч, один з чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б. Степан Бандера і Ярослав Стецько були авторами Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 року.  5 липня 1941 року Бандеру помістили під домашній арешт, а з 15 вересня 1941 року — в центральну Берлінську тюрму. З початку 1942 року по серпень 1944 року перебував у концтаборі Заксенгаузен в бункері “Целленбау”. У вересні 1944 року його звільнили і запропонували участь в керівництві антирадянського збройного руху в тилу Червоної армії, однак Бандера відхилив пропозицію і на співпрацю не погодився.

Радянський уряд уповноважив КДБ вчинити вбивство Степана Бандери в Мюнхені, ФРН. Це здійснив радянський агент Богдан Сташинський 15 жовтня 1959 року.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *