ОСТАННІ НОВИНИ

Ґудбай, загальнобудинкові лічильники газу

Соломія ГОЛОВІНА

|

Днями Верховна Рада прийняла «лічильниковий» закон №5722, який унеможливлює встановлення газорозподільними компаніями загальнобудинкових приладів обліку газу без згоди співвласників багатоквартирних будинків. Окрім цього, взято курс на «обмундирування» помешкань українців саме індивідуальними лічильниками. Це має зняти градус напруги, що наростав через невдоволення мешканців, яким доводиться платити не за фактично використаний газ, а за об’єм спожитий усіма сусідами по багатоповерхівці. Що загалом передбачає ухвалений документ, яких змін чекати мешканцям, з’ясовував Львівський портал.

Як наголошують самі ініціатори законопроекту, у багатьох містах України склалася напружена ситуація щодо встановлення лічильників газу побутовим споживачам, оскільки в Законі України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» не було визначено, які саме лічильники газу мають бути встановленні – індивідуальні чи загальнобудинкові. Користуючись такою правовою невизначеністю, газорозподільчі компанії почали масово встановлювати у багатоквартирних будинках загальнобудинкові лічильники газу замість індивідуальних.

Власне, для того, щоб конкретизувати порядок встановлення лічильників споживачам природного газу, і виникла необхідність у внесенні змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу.

Для встановлення загальнобудинкових лічильників потрібне «добро» мешканців

Прийнятим рішенням Рада, зокрема, має зупинити вакханалію із встановленням загальнобудинкових лічильників. Адже відтепер газовики зможуть встановлювати  їх лише за згоди співвласників багатоквартирного будинку.

Раніше закон №5722 передбачав, що до 1 січня 2018 року всім мешканцям, які не мають обліку природнього газу, мали б безкоштовно встановити квартирні лічильники.

«Але згодом була постанова НКРЕ про те, що у будинках, де є до 50% встановлених мешканцями індивідуальних лічильників, довстановити ці лічильники, а у будинках, де їх менше половини, – розмістити загальнобудинкові лічильники. А вони – це справжня біда для мешканців», – розповіла у коментарі Львівському порталу директор львівської управлінської компанії «Нове місто» Галина Джулай.

Своєю чергою громадський активіст Богдан Рабешко обурився тим, що облгази без згоди мешканців «прикручувалися» до чужої приватної власності, встановлюючи ці загальнобудинкові лічильники у домах.

«Львівгаз» не отримував дозволу від співвласників тих будинків, а самостійно встановлював ці загальні прилади обліку газу. Це те саме, що зайти у чиєсь помешкання і прибити там на стіну картину», – резюмував він.

Керівниця управлінської компанії «Нове місто», яке має в підпорядкуванні десять будинків у Львові, також нарікнула на те, що газорозподільні компанії по-узурпаторськи встановлювали прилади обліку газу у будинках, не попереджуюючи про це жителів.

«Це було зовсім незаконно. Вони мали б повідомляти ОСББ чи управлінську компанію про їх встановлення. Після наших засідань спільно з «Львівгазом», останні півроку ОСББ часом почали повідомляти про ці роботи зі встановлення. А до цього було так: приїхали і встановили цю здоровенну «шафу» та й по всьому. Ці дії були суто якимись узурпаторськими, так не має бути», – констатувала вона.

Більше того, багато мешканців, які у будинку мали загальний лічильник і не мали індивідуального, жахалися від отриманих платіжок за газ. Адже покази по ньому діляться порівну між усіма сусідами. І нікого не хвилює, що у одній квартирі живе шестеро квартирантів, а у іншій – мешканці практично не бувають вдома, ну і, зрозуміло, не користуються газовою плитою. Платити доведеться усім однаково.

«Люди фактично платили за своїх сусідів, адже ніхто не знає, хто скільки споживав… А якщо встановити індивідуальні лічильники газу, то кожен споживач платитиме тільки за той газ, який використав», – каже Богдан Рабешко.

Як зауважила Галина Джулай, є багато випадків, коли у домах зі загальнобудинковими лічильниками, мешканцям, які газ використовують лише для приготування їжі, поприходили платіжки у розмірі 800-1000 грн. Газова служба розбивали показник загальнобудинкового лічильника на всіх мешканців. Звідси і «космос» у платіжках…

Курс на квартирні газові лічильники

Але завдяки прийнятим змінам, тепер газовики зобов’язуються встановлювати саме індивідуальні лічильники, а не загальнобудинкові. Також газовикам заборонили відключати будинки від газу, якщо жителі не дають «добро» на встановлення загальнобудинкових лічильників.

«Щоб безкоштовно поставити у будинку на 70 квартир всім споживачам окремий індивідуальний лічильник, «Львівгаз» економив 50-70 тис. грн, ставлячи загальнобудинкові. Тепер навіть не знаю, що «Львівгаз» робитиме із тими коробками, яких понаставляв? Адже у новому законі діє вже інша норма…», – каже Богдан Рабешко.

Він також нагадав, що інвестор, який приватизував «Львівгаз», мав взяти на себе певні зобов’язання щодо встановлення індивідуальних газових лічильників у помешканнях.

«Чомусь він цього не виконує: ставить загальнобудинкові лічильники і каже, мовляв, на індивідуальні нема коштів. Звідси виникає питання до влади: чому ніхто не контролює виконання інвестиційного договору після приватизації «Львівгазу»?!», – зазначив Богдан Рабешко.

Активіст також зауважив, що на обладнання будинків загальними лічильниками «спустили» близько мільярда гривень. І ці кошти, за його словами, просто пішли на вітер.

«Ті «коробки», можливо, і далі висітимуть, але тільки для того, щоб зводити загальний баланс у будинку. Якщо говорити про всю Україну, то, ймовірно, мова йде навіть про мільярд гривень, які викинули на встановлення цих загальнобудинкових лічильників

Ці кошти були виділені на встановлення загально будинкових лічильників НКРЕ під головуванням пана Вовка (голова НКРЕКП,-Ред.). Вони були видані всім облгазам і тепер ми бачимо, що загальнобудинкові лічильники поза законом. Гроші пішли на вітер…», – підсумував він.

Також Богдан Рабешко наголосив, що будинковий газовий лічильник не є вузлом комерційного обліку і не може бути використаний для виставляння рахунків споживачам.

«Кожен може оскаржити в суді нарахування по цьому лічильнику і повернути собі норми газу на одну особу, які встановлені розпорядженням Кабміну. Фактично, це незаконний вузол обліку, який використовується лише для зведення балансу «Львівгазом», але не для виставляння рахунків і квитанцій», – пояснив він.

Купив індивідуальний лічильник за кошти зі своєї кишені? Не хвилюйся, гроші повернуть

Окрім цього варто сказати, що ухваленими змінами також передбачається компенсація за самостійне встановлення мешканцями індивідуальних лічильників газу. Вона здійснюватиметься за рахунок коштів, які ними сплачуються за природний газ його постачальникам.

Порядок і розміри компенсації витрат на придбання та встановлення приладів обліку природного газу для споживачів встановлюватимуться Кабміном.

«Новий закон говорить про те, що кожен може встановити індивідуальний лічильник газу, але потім має право на компенсацію за рахунок тарифу на газ встановлення цього лічильника. Тобто, «Львівгаз» пізніше виставлятиме рахунки, але у них він має відняти вартість встановлення індивідуального газового лічильника, або ж відразу це робити за власні кошти», – зазначив Богдан Рабешко.

Як розповіла Галина Джулай, багато побутових споживачів газу, побачивши «космічні» платіжки, почали власним коштом ставити індивідуальні лічильники.

«Вони коштують десь 2,5 тис. грн, тобто  за два з половиною місяці цілком окуповувалися», – додала вона.

Отож, тепер мешканці, які не хочуть сплачувати по загальнобудинковому лічильнику, можуть самотужки встановити індивідуальний, а потім отримати за це компенсацію.

Новий дедлайн для «обмундирування» усіх квартир українців лічильниками газу

Ще один нюанс нового закону полягає у тому, що граничний термін встановлення індивідуальних лічильників відтермінували з 1 січня 2018 року до 1 січня 2021 року. Тобто, за три роки облгази мають охопити всіх цими приладами обліку.

Так, із нового року всі мешканці мали б споживати газ по індивідуальних лічильниках, але оскільки це було нереально, і довелося прийняти оці зміни до закону.

«Цей новий законопроект прийняли через те, що вже нема часу до 1 січня 2018 року. І, якщо не внести зміни до закону, то з початком нового року «Львівгаз» мав би право вдаватися до відключення в будинках, де нема лічильників. Це була б проблема для всієї України», – зазначив Богдан Рабешко.

«Як в нас завжди відбувається, коли почали рахувати, виявилося, що коштів на встановлення до 2018 року індивідуальних лічильників усім співвласникам у бюджеті нема. Тому НКРЕ прийняла постанову про те, що частина будинків матиме загальні лічильники, а там, де більше квартирних лічильників, довстановитимуть їх у всіх помешканнях. Думаю, після погодження закону №5722, тепер всі співвласники однозначно будуть зацікавлені, щоби їм якомога швидше встановили індивідуальний лічильник», – додала Галина Джулай.

Отож, прийняті зміни мають втихомирити море обурення примусовим облаштуванням багатоквартирних будинків загальними лічильниками. Адже ніхто, крім мешканців, не може хазяйнувати у їхньому будинку, тим паче робити щось без їхньої згоди. Тепер замість них постачальники газу зобов’язані встановлювати індивідуальні прилади обліку блакитного палива. І кожен платитиме за те, що спожив!

Фото: Depo.Дніпро 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *