ОСТАННІ НОВИНИ

Львів'ян кличуть на зустріч із першим астронавтом незалежної України

Дарина Смеречанська

|

У Львові наступного тижня відбудеться зустріч студентів з першим астронавтом незалежної України, Героєм України, генерал-майором Збройних Сил України Леонідом Каденюком. Про це Львівському порталу повідомили  організатори заходу.

 

Зустріч із зоряним гостем, яку організувало Львівське астрономічне товариство та колектив кафедри вищої геодезії та астрономії, відбудеться 26 грудня у актовій залі головного корпусу університету (вул.С.Бандери, 12). Початок о 14.15.

Довідка

Перший астронавт незалежної України генерал Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району  Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів. Після закінчення середньої школи вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків, по закінчення якого отримав диплом льотчика-інженера. В серпні 1976 року був відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи «Буран». Згодом закінчив Центр підготовки льотчиків-випробувачів, пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію космонавта-випробувача.

Під час підготовки до космічних польотів та в процесі випробувальної роботи Леонід Каденюк пройшов унікальні інженерну та льотну підготовку. Вивчив космічні кораблі «Союз», «Союз-ТМ», БТКК «Буран», орбітальну станцію «Салют», комплекс «Мир» та американський багаторазовий транспортний космічний корабль  «Space Shuttle». В 1995 році відібраний в групу космонавтів Національного космічного агентства України.

Готувався до космічного польоту в американському космічному агентстві NASA. В період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському космічному апараті «Колумбія»,  під час якого виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду, а також виконував експерименти Інституту системних досліджень людини з тематики «Людина і стан невагомості».

З 1998 по 2006 роки генерал-майор Леонід Каденюк обіймав відповідальні посади в лавах Збройних сил України. У 2002 році  обраний народним депутатом України. Згодом блискуче захищає дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук. Він – автор низки наукових праць та художньо-публіцистичної книги «Місія — Космос», яка стала кращою книгою 2009 року в Україні.  Леонід Каденюк є почесним професором кількох університетів, має численні відзнаки, нагороди та подяки.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *