ОСТАННІ НОВИНИ

Археологи бідкаються, що криза пам’яткоохоронної справи у Львові дійшла апогею

Соломія Головіна

|

Львівські археологи скаржаться, що цьогоріч зіштовхнулися з фатальною кризою пам’яткоохоронної справи у Львові. Про це сьогодні, 20 грудня, під час прес-конференції заявив директор Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України Олег Осаульчук, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«Ми стикнулися з кризою пам’яткоохоронної справи у Львові. Вона вцілому існує в Україні, але ж Львів завжди позиціонував себе як місто, де це найкраще розвинено… Ми стикнулися з фатальною кризою. Тобто, археологи з’являються на будівельних майданчиках не завдяки діяльності пам’яткоохоронців та міських управлінь, які відповідають за надання відповідних дозволів, а завдяки власній ініціативі, щоби зберегти нашу культурну спадщину», – сказав він.

Як зауважив Олег Осаульчук, у місті не працюють жодні пам’яткоохоронні програми, які прийняті у Львові з 2006 року.

«Археологи радше з’являються на ділянках будівництва завдяки своїй ініціативі. І це, зрозуміло, часто супроводжується конфліктами, бо, як кажуть забудовники: «Ми не чекали, а ви приперлися…», – пояснив директор Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України.

Водночас він обурився тим, що історико-архітектурний опорний план міста розробляють, не залучивши до цієї роботи археологів.

«Місто розробляє новий історико-архітектурний опорний план, який працюватиме для реалізації містобудівних прагнень міськради протягом 5-10 років. Археологів до цього не долучили. Мені дуже дивно, як вони збираються  зробити цей історико-архітектурний план без археологічної інформації».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *