ОСТАННІ НОВИНИ

Українцям нагадують, як уникнути переохолодження

Соломія Григор'єва

|

До України прийшла справжня зима – зі снігопадами, хурделицею та морозним повітрям. За прогнозами синоптиків, така погода буде зберігатись впродовж найближчих днів. Тому МОЗ нагадує про прості правила профілактики переохододження, які допоможуть зберегти здоров’я, передає Львівський портал.

 

УНИКАЙТЕ ДАЛЕКИХ ПОДОРОЖЕЙ

У негоду уникайте подорожей на далекі відстані. Якщо відкласти поїдку неможливо, подбайте про теплі речі і термос з теплим напоєм (але ні в якому разі не алкогольним!). Подбайте, щоб ваш телефон був зарядженим. Це допоможе у разі необхідності зв’язатись зі службами порятунку.

НЕ ВИКЛИКАЙТЕ «ШВИДКУ» БЕЗ ПОТРЕБИ

Ситуація на дорогах погіршується, тому лікарі екстреної допомоги не завжди можуть дістатись до пацієнтів за короткий проміжок часу. Особливо гостро у складних погодних умовах відчувається проблема непрофільних викликів: температура до 38, високий тиск тощо. У центрах екстреної допомоги працюють консультанти, які порадять телефоном, як діяти у ситуації, яку не вважають екстреною.

НЕБЕЗПЕКА ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ: КОЛИ ЗВЕРТАТИСЬ ДО ЛІКАРЯ

Причина переохолодження – це не тільки низька температура повітря. До слова, переохолодження можливе навіть за температури +7. Ключовими є термін перебування на вулиці, вітер, висока вологість та загальний стан людини. У групі ризику вагітні жінки, діти, люди з інвалідністю, хронічними захворюваннями.

Якщо температура тіла знизилась до 34 градусів, то достатньо зігріти людину у теплому приміщенні, дати теплий напій. Коли температура тіла опускається нижче 34º, то людину необхідно госпіталізувати до відділень інтенсивної терапії для відновлення системи кровообігу, дихання, травлення та інших. Життя людини під загрозою, коли температура тіла нижча 28º.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ ПРИ ОБМОРОЖЕННІ

Сильний вітер, висока вологість, тісне та вологе взуття, металеві прикраси, важка ноша, що перетискає судини, можуть стати причиною обмороження. Ні в якому разі не розтирайте шкіру снігом, не опускайте уражені кінцівки у гарячу воду чи до батареї. Накладіть термоізольовану пов’язку з тканини, що може зігріти, і одразу зверніться до лікаря.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *