ОСТАННІ НОВИНИ

У «Львівгазі» нагадують, що повірку лічильників слід проводити кожні п’ять років

Вероніка Рой

|

Мешканцям Львівщини нагадують, що повірку лічильників слід проводити що п’ять років. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

 

Повірка лічильників газу проводиться територіальним органом Держспоживстандарту України на обладнанні ПАТ«Львівгаз» згідно вимог ДСТУ 2708-2006 «Повірка засобів  вимірювальної техніки», яка здійснюється протягом одного місяця з моменту демонтажу лічильника.

Періодична повірка лічильника газу – встановлення придатності лічильника до застосування на підставі результатів контролю їх метрологічних характеристик, що здійснюються територіальним органом Держспоживстандарту з періодичністю, яка передбачена паспортом лічильника чи іншими директивами та нормативними документами. Позачергова повірка – це встановлення придатності лічильників газу до застосування під час міжповірочного інтервалу.

Відповідно до вимог у п.1 глави 8 розділу Х Кодексу – періодична повірка (в тому числі демонтаж, транспортування, монтаж, технічне обслуговування та пов’язаний з такою повіркою ремонт) лічильників газу, які встановлені для розрахунків за спожитий природний  газ побутовими споживачами (населенням) для їх побутових потреб, здійснюється за рахунок Оператора ГРМ(у Львівській області- ПАТ«Львівгаз») незалежно від того, чи є він власником засобів вимірювальної техніки.

Витрати, пов”язані з проведенням позачергової повірки, мають бути компенсовані їх ініціатором.    Якщо за результатами позачергової повірки засобу вимірювальної техніки (ЗВТ) буде підтверджений факт несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ, у всіх випадках витрати, пов’язані з демонтажем, транспортуванням, монтажем ЗВТ, та витрати, пов’язані з позачерговою повіркою ЗВТ, компенсуються за рахунок споживача (п.8 глави 9, розділу Х Кодексу) .

Для непобутових споживачів повірка здійснюється за їхній кошт так, як вартість повірки не передбачена у тарифі на транспортування  газу. Вартість повірки побутового лічильника газу (непобутовий споживач) та позачергова повірка побутового споживача становить 62.34грн.

Повірка здійснюється згідно Рекомендацій Держспоживстандарту України Р50-071-98 «Лічильники газу побутові. Методи та засоби повірки».
Міжповірочний інтервал приймається згідно Сертифікації відповідності засобів вимірювальної техніки ( згідно паспорта на лічильник).
Графік проведення повірок для  побутових споживачів встановлюється Оператором ГРМ  згідно міжповірочного інтервалу.

Для непобутових споживачів, згідно п.1 глави 7, розділу Х Кодексу – власники ЗВТ, що є елементами комерційних вузлів обліку газу, зобов”язані забезпечити належний контроль за строками спливу міжповірочних інтервалів ЗВТ та організацію проведення їх періодичної

На  території м. Львова  та області повноваження на право здійснення повірки лічильників газу має ДП «Львівстандартметрологія» та його філії у містах Дрогобичі та Червонограді (свідоцтво про уповноваження Мінекономрозвитку України чинне до квітня 2019 року);

Періодична повірка побутових лічильників газу для фізичних осіб здійснюється безкоштовно (за рахунок ПАТ «Львівгаз»). Для промислових лічильників газу (юридичних осіб) вартість встановлює ПАТ «Львівгаз» в залежності від типорозміру лічильника;

Повірка лічильників газу здійснюється на відкаліброваних повірочних установках згідно чинних методик та нормативних документів;

Термін проведення повірки не повинен перевищувати 15 робочих днів;

Календарні графіки проведення повірки для фізичних осіб складає ПАТ «Львівгаз», а для юридичних осіб – власники лічильників газу.

З деталями можна ознайомитись тут і тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *