ОСТАННІ НОВИНИ

МОЗ рекомендує батькам давати дітям менше солодощів

Дарина Смеречанська

|

Міністерство охорони здоров’я ввело для українців нові добові норми харчування. Про це Львівському порталу повідомили  у прес-службі Держпродспоживслужби.

 

Власне, 11 грудня набрав чинності відповідний наказ МОЗ. Варто зауважити, що добові норми фізіологічних потреб українців в білках, жирах вуглеводах і енерговитратах не переглядалися протягом 18-ти років.

Нові норми харчування відрізняються від старих тем, що дітям у віці від 3 до 17 років калорійність зменшена, щодо дорослого населення – калорійність залишилася колишньою, але збільшено кількість білків, жирів і зменшений вага вуглеводів.

Так, калорійність харчування дітям і підліткам знизили на добу на 15% в середньому. Дітям радять їсти менше солодкого (швидких вуглеводів), щодо підлітків МОЗ радить вживати більше білків (м’яса) і менше жирів (особливо сала і масла), а також є менше вуглеводів – це каші, хліб, солодощі. Дорослому населенню відомство рекомендує знизити вживання вуглеводів на добу (знизили на 50 грам), а білків (збільшили на 12 грам) і жирів (збільшили на 15 грам) навпаки збільшити.

МОЗ пояснює такі зміни тим, що нові норми більш збалансовані і корисні для здоров’я. Щодо зниження калорійності раціону дітей відомство стверджує, що старі норми харчування застаріли і були завищеними щодо вживання вуглеводів. Що провокувало у дітей надмірна вага і ожиріння. Підліткам же рекомендовано вживати більше білкової їжі для кращого росту і нарощування м’язової маси.

Думка ж дієтологів з даного приводів розділилися. Одні фахівці вважають, що старі дитячі норми відповідали рекомендаціям ВООЗ. А інші вважають, що сучасні діти менш активні, тому калорійність урізана обгрунтовано. Дієтологи відзначили, що дані рекомендації загального характеру, оскільки дітям, які відвідують спортивні секції, потрібно більше калорій, ніж дітям з меншими фізичними навантаженнями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *