ОСТАННІ НОВИНИ

Петро Порошенко: «На армію у бюджеті 2018 року передбачено 86 мільярдів гривень»

Андрій Котенський

|

Президент України про виділення коштів на озброєння України у 2018 році, нові гуртожитки для військових, премії для учасників АТО, День Збройних сил України та протистояння агресії Росії:

«Шановне українське воїнство. Ви – наша гордість і наша слава. Вітаю усіх наших солдат, наших офіцерів, наших генералів із Днем Збройних сил України.

Наші збройні сили – воїни миру, які стали на шляху російських військ і захистили Україну та східний кордон Європейського континенту… 37 із 46 фронтових Героїв України – люди зі складу ЗСУ, і в цілому за проявлені мужність та героїзм 14173 військовослужбовця ЗСУ відзначені державними нагородами, і з них 2220 – посмертно…

Протягом двох останніх років нашу армію поповнило понад 100 тисяч контрактників. Близько 70 тисяч минулого року. І понад 31 тисяча контрактників цього року. Ми відмовилися від часткової мобілізації, і така зміна не стала б реальністю без Мінських угод. Створено оперативний резерв військовозобов’язаних, чисельністю близько 135 тисяч воїнів із бойовим досвідом, які пройшли фронт і готові за потреби туди повернутися…

Сподіваюся, що завтра ВРУ буде голосувати за бюджет 2018 року, і на армію у цьому бюджеті передбачено 86 мільярдів гривень… Це на 25% більше за виділені кошти на армію у 2017 році. П’яту частину бюджету буде використано на озброєння і військову техніку…

В окопах на передовій виросло покоління командирів нової формації і генерації, які вже не за підручниками знають, що таке сучасна війна. Деяким з тих офіцерів буде сьогодні вручено вищі військові звання…

Тут, на полігоні Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, вже зводяться нові військові гуртожитки… Я ініціював масштабний проект будівництва сучасних гуртожитків, а не казарм для контрактників. За два роки плануємо переселити 25 тисяч військовослужбовців із наметів чи пліснявих радянських казарм у сучасні та комфортабельні помешкання для військових. Це робиться для того, щоб воїн думав не про те, де він буде спати, а думав, як краще захищати Батьківщину. Зараз тривають роботи першої черги – 91 гуртожиток, і в другій половині 2018 року ми збудуємо ще 93 гуртожитки.

Сьогодні планую підписати закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України із питань забезпечення жилими приміщеннями військовослужбовців та членів їхніх сімей які загинули під час виконання обов’язків військової служби».

Й надалі працюватимемо, щоб покращити рівень життя і соціальний захист військовослужбовців на законодавчому рівні і покращити стан справ у Міноборони.

ЗСУ в боях із російським агресором здобули безцінний бойовий досвід. Знайдеться не так багато армій, які пройшли крізь пекло таких боїв із ворогом, які випали на долю наших солдат. Я горджуся українськими воїнами і впевнений, що це безпрецедентне навантаження стримувати й бити російського агресора… і нам є чим поділитися із нашими міжнародними партнерами і друзями.

Обмін досвідом постійно відбувається тут у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. І не лише солдати, а й сенатори, конгресмени і лідери держав-партнерів, міністри та посли, командувачі збройних сил та інші офіційні іноземні військові делегації відвідують цей Центр. І щоразу чую схвальні відгуки та високу оцінку змін, які зараз відбуваються в українському війську і їхнє захоплення мужністю українських воїнів.

За допомогою наших партнерів (США), створено унікальний центр імітаційного моделювання де завдяки сучасному програмному забезпеченню на комп’ютерних тренажерах зараз моделюються бойові дії. Тут же відпрацьовуються дії як окремого військовослужбовця так і штабні процедури рівня батальйону та бригади. Й не випадково передача військових автомобілів Hummer медичної модифікації, які врятують життя та здоровця українським воїнам, відбувається саме тут, у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки. Усі 40 автівок розїдуться по бойових бригадах у зоні АТО і з першого ж дня будуть працювати на українське військо…

З висоти трьох з половиною років збройного протистояння з російським агресором можна впевнено стверджувати, що лише завдяки героїчним діям українського воїнства, підтримці з боку волонтерів, всього українського народу наша країна вистояла і зберегла свою свободу…

Нині, коли ми змужніли, зміцніли, набули досвіду – вони точно знають, що силою нас не візьмеш. Тому дедалі більшу ставку ворог робить на те, щоб бити в спину, підривати зсередини, дестабілізувати ситуацію в країні. Я неодноразово про це вже розповідав. В Москві не шкодують сил… Та й грошей у них кури не клюють – прізвища тут ні до чого…

Друзі, армія не для того тримає фронт, щоби ворог орудував у глибокому тилу. Ми даємо подібним спробам відсіч, і я відчуваю в цьому підтримку з боку суспільства.

Держава також має піклуватися про оздоровлення, реабілітацію та лікування своїх воїнів. Зокрема, з різних відомств, в тому числі з Національного банку України, Збройним Силам були передані реабілітаційні центри. Нині у Львівській області також завершується модернізація і ремонт реабілітаційного центру у Тисовці, що буде працювати для допомоги військовослужбовців, які зможуть відпочивати там з родинами.

Ми також переговорили з Міністром оборони, знайшли можливості, і тим, хто цього року воював в зоні АТО, буде виплачена одноразова грошова премія. Тим, хто був на першій лінії, ми домовились –по 5 тис. грн., тим, хто на другій лінії, – по 3 тис. грн. І будемо продовжувати роботу над підвищенням рівня соціального захисту українських військовослужбовців.

Бажаю вам і вашим родинам міцного здоров’я, благополуччя і незламної віри в нашу перемогу.

Слава Збройним Силам України! Слава Україні», – повідомив глава держави під час візиту у Міжнародний центр миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *