ОСТАННІ НОВИНИ

Каплиці Боїмів найближчим часом реставрація «не світить»

Катерина Родак

|

Каплицю Боїмів, що на площі Катедральній, 1 у Львові, найближчим часом не реставруватимуть. Загалом масштабне відновлення пам’ятки архітектури часів пізнього Ренесансу можливе тільки за співпраці із міжнародними фахівцями. Про це у коментарі Львівському порталу повідомила керівник міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

 

Як відомо, за сприяння GIZ у Львові реставрували браму каплиці Боїмів. Подальша реставрація пам’ятки – наразі лише у планах.

«Наступного року реставрація каплиці не запланована. Щоб взятися повністю до каплиці, треба дуже великий період підготовки, дослідження, проектів, обговорення. Бо це є непростий об’єкт і фактично за нього вже один раз бралися і навіть зробили проектну документацію – якусь частину. Але так і до реалізації не дійшло. Ми над цими дверима працювали напевно рік. Тільки обговорювали, шукали старі фотографії, аналоги, метал, яким довелось доповнювати. А каплиця ціла – це є в 10-20 разів складніші роботи, ніж сама брама. Так що ми на наступний рік не плануємо нічого робити із міського бюджету», – розповіла посадовиця.

Вона зазначила, що реставрація каплиці Боїмів можлива лише за участі у цьому процесі міжнародних фахівців.

«Ми собі думаємо написати якесь подання на грант на дофінансування із залученням фахівців з інших країн. Ми своїми силами могли би це зробити, але хотілося, щоб була співпраця… Ми хотіли би, щоб над реставрацією каплиці працювала інтернаціональна група. Щоб могли поділитися досвідом, випрацювати правильну концепцію», – наголосила Лілія Онищенко.

На питання, у яку суму може обійтись повна реставрація каплиці Боїмів, Л. Онищенко сказала:

«То якісь мільйони страшні, я навіть важко собі можу це уявити».

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *