ОСТАННІ НОВИНИ

У рішенні про «комуналізацію» замків Львівщини обіцяють прописати одночасну передачу їх Мінкульту

Соломія Головіна

|

У рішенні про прийняття деяких пам’яток національного значення, серед яких Олеський замок (Буський район), Пятничанська вежа (Жидачівський район), Підгорецький замок (Бродівський район), Каплица Боїмів (Львів), «Русалка Дністрова» (Львів), у комунальну власність Львівської обласної ради готові прописати одночасну передачу цих об’єктів Мінкульту. Про це сказав під час брифінгу голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, передає кореспондент Львівського порталу.

Він наголосив що, навколо цього питання є дуже багато зайвих інсинуацій та безпідставних тверджень.

За словами Олександра Ганущина, частина замкових комплексів, які входять до складу Національної галереї мистецтв, нині не мають в належному порядку оформленого права власності.

«Ми сьогодні маємо дуже прикру ситуацію у Львові, коли частина приміщень, на які не було належним чином оформлено право власності, були вкрадені в громади міста», – додав голова ЛОР.

І зазначив, що до 2008 року Галерея мистецтв також перебувала у комунальній власності області та фінансувалася з обласного бюджету.

«Тоді, коли вже почало дуже «прижимати» по бюджету, було прийнято рішення передати її на фінансування із державного бюджету. Питання майнового стану в частині наших замків та палаців тоді не було вирішено…», – пояснив Олександр Ганущин.

Водночас він наголосив, що після впорядкування документації облрада передасть ці об’єкти Мінкульту:

«У нас є 1667 обласної комунальної власності. Ми не маємо на меті додати до них ще п’ять чи шість, ми маємо на меті зареєструвати право власності на ці замки і передати їх в такому порядку Міністерству культури. І про це ми говоримо прозоро, при цьому ми готові це прописати відразу в цьому рішенні. Міністерство культури має тисячі об’єктів по різних регіонах держави і в нього не доходять руку до оформлення права власності. Я сподіваюся, що ми приймемо це рішення і цим самим рішенням віддамо ці замки у сферу Міністерства культури».

Як повідомляв Львівський портал,  учора, 10 жотвня, депутати Львівської обласної ради перенесли «замкове питання» на наступну сесію.

Довкола долі замків Львівщини продовжують точитися гострі дискусії. Раніше ініціативу з передачі замків Львівщини в комунальну власність назвали ймовірною оборудкою, також виникають побоювання стосовного того, що згодом ці об’єкти можуть перетворитися на готелі і ресторани.

Додамо, що раніше усі ці пам’ятки пропонували передати у власність територіальних громад області. Але з теперішнього проекту рішення це формулювання виключили.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *