ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’янам-учасникам АТО вкотре нагадують про можливі пільги та компенсації

Олександр Косик

|

Мерія вкотре оприлюднила перелік допомог, пільг та компенсацій, які отримують і можуть отримати бійці АТО у Львові. Про це Львівському порталу повідомили у прес-служб Львівської міської ради.

Пільги

Сім’ї добровольців у місті Львові можуть користуватися 75% пільгою на користування житлом та комунальними послугами. Також місто за рахунок коштів з місцевого бюджету надає 50% знижку сім’я членів сімей загиблих на користування житлом та комунальними послугами, що сукупно з державною субвенцією становить 100%.

Житло

Держава хоч і виділяє кошти, та їх замало, бо учасників стає все більше. Тому вирішення тих чи інших проблем лягає на плечі органів місцевого самоврядування. Так, членам сімей загиблих та інвалідам війни І-ІІ груп з числа учасників АТО  у 2015-2016 роках  за кошти державного бюджету з частковим дофінансуванням з міського бюджету придбано 28 квартир. Виплата грошової компенсації за належні жилі приміщення деяким категоріям осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей:  2016 рік – 18 родин; 2017 рік – 15 родин.

Майже зведено шестиповерховий будинок для 53 учасників з числа інвалідів 1 і 2 групи, осіб, що мали статус сироти до 18-ти років і членів сімей загиблих за кошти міського бюджету.

Земельні ділянки

Територіально місто Львів не може забезпечити усіх учасників війни земельними ділянками під індивідуальне будівництво. А станом 2017 рік у нас зареєстровано 4507 учасників АТО, з них 158 інвалідів війни, 2528 демобілізованих, 158 членів сімей загиблих.  На сесії Львівської міської ради наприкінці 2016 року було прийнято рішення про надання одноразової матеріальної допомоги на покращення соціально – побутових умов у розмірі 100 000 грн. Програма розрахована на 4 роки. Її бюджет становить 400 000 000 грн.

Медична допомога

Не одноразово на зустрічах з учасниками АТО звучало питання щодо медичного забезпечення ветеранів. Не всі ліки і витрати на операції можуть бути забезпеченні з державного бюджету. Тому місто, усвідомлюючи цю проблему, частково або повністю покриває витрати на дороговартісне лікування учасників АТО, яке не може бути забезпечене у повному обсязі за рахунок коштів медичної субвенції, виділеної з державного бюджету. У 2017 році таким чином допомогою вже скористалося 30 учасників, а з місцевого бюджету виділено коштів на суму 1,153 000 грн.

Діє грошова компенсація інвалідам війни I-III групи з числа військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції – мешканцям м. Львова, на реабілітацію або санаторно-курортне лікування. Інваліди війни самостійно обирають собі реабілітаційний або санаторно-курортний заклад.

Окрім того, учасникам АТО надається реабілітаційна допомога у відділеннях фізичної реабілітації лікарні швидкої медичної допомоги, кабінетах фізичної реабілітації, створених на базі невролоогічних відділень 5-ї та 8-ї лікарень, а також кабінетах фізичної реабілітації, які створені на базі районних поліклінік  м. Львова: вул. Хімічна 7а, вул. Г. Мазепи, 25, вул. Симоненка,4, пр. Червоної Калини, 68, вул. Виговського, 32, вул. Медової Печери, 1.

Оздоровлення і допомога дітям учасників АТО

Ще однією програмою, якою місто підтримує сім’ї учасників АТО, є програма матеріальної допомоги на оздоровлення дітей бійців. Скористатись нею можуть дітки, які втратили батька/ матір на війні або які померли вже після повернення додому, та дітки з інвалідністю і дітки інвалідів війни. Також місто підтримує тих діток учасників АТО, які зараз перебувають в зоні  бойових дій, а також ті сім’ї, які мають на отриманні  четверо і більше дітей. Однак, якщо дитина ветерана потребує дороговартісного лікування, не залежно від вище перелічених категорій, їй буде надана матеріальна допомога.  Дуже важливо, що не були обділені увагою  діти добровольців, які вже отримали статус бійця добровольця за процедурою Львівської обласної ради. Також діє одноразова матеріальна допомога дітям загиблих та пропалих безвісти бійців до Дня святого Миколая  (10 тис. грн. до досягнення ними 23 років у разі навчання).

Місто надає безкоштовне навчання учням початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (школи естетичного виховання), батьки яких загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції. Також місто забезпечує безкоштовним харчуванням учнів загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності м. Львова дітей бійців та вихованців дошкільних навчальних закладів дітей бійців. Водночас, місто залучає дітей учасників антитерористичної операції до Програми навчання плаванню у м. Львові.

Увага і допомога батькам учасників АТО

Цього року до Дня Батька й Дня Матері матеріальну допомогу отримали 76 батьків на суму 380 000 грн.

Програма тимчасового проживання учасників АТО і членів їх сімей

Львів пишається своїми ветеранами та усвідомлює важливість підтримки побратимів та розвитку ветеранської спільноти. Тому місто розробило та впровадило програму Забезпечення тимчасовим безоплатним проживанням учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, які приїхали до м. Львова з метою:

– проходження медичного обстеження за скеруванням медичного закладу;

– забезпечення догляду за постраждалим учасником антитерористичної операції під час лікування/реабілітації;

– відвідування могили на Личаківському кладовищі загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції;

– участі в урочистостях та інших заходах міста;

– одноденного гостьового візиту (для постраждалих учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції.

Цією програмою уже скористалося 77 гостей-ветеранів нашого міста.

Детальніше про допомоги, які отримують бійці АТО та їхні сім’ї на місцевому та обласному рівні, можна отримати тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *