ОСТАННІ НОВИНИ

У музеї Пінзеля реставрують вітражі ХХ століття

Катерина Родак

|

У музеї скульптури Йогана Пінзеля завершується реставрація 5-ти вітражів: протягом найближчих двох тижнів реставратори планують завершити роботи з останнім вітражем. Про це сьогодні, 4 жовтня, розповіла керівник міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко-Швець, передає кореспондент Львівського порталу.

За її словами, стан вітражів був критичний: рамки вигинался чрез перепади температур, скло понищилося і повипадало. Вартість реставрації фасуду, у рамках якої відновлюють втіражі – близько трьох мільйонів гривень.

«Реставрація вітражів відбувається в рамках загальної реставрації зовнішнього вигляду костелу  Кларисок.  Зараз фірма «Володар-Маркет» проводить реставрацію фасаду і також вітражів. Кошти виключно з міського бюдежту. Загально по реставрації фасаду- це біля 3 мільйонів гривень. Приблизно стільки ж коштує дах, бо він мідний і частково замінений, а частково є розчистка старого покриття. З дахом ще не закінчили. Плануємо все разом закінчити до кінця року. Роботи вже йдуть до завершення. Маємо вже відкритий головний фасад, боковий ще стоїть під риштуванням», – розповіла посадовиця.

Як зазначила реставратор ПП «Володар-Маркет» Марія Шумська, востаннє вітражі мізею Пінзеля знімалися на ремонт ще в радянські часи.

«Вони датуються початком 20 століття. Враховуючи, що в них орнамент дуже схожий на орнамент вітражів у церкві Андрія, можна провести паралелі, що вони робилися одною фірмою приблизно у той самий час. Десь у 80-90х роках їх трошки ремонтували. Але втручання було дуже лагідне»,- розповіла реставратор.

Вона наголошує: під час виконання робіт реставратори намагаються залишити якомога більше автентичних частин вітражів:

«Все, що іє старе і рідне – якщо його можна поремонутвати, значить воно ремонтується…Скільки років воно прослужить? На це впливає багато факторів: натиск вітру ззовні або витягування на себе всередину. Цей фактор від нас не залежить.

Будь-які дії мають бути відворотними –щоб все можна було повернути назад».

Директор Львівьскої галереї мистецтв Тарас Возняк своєю чергою зазначив, що наразі у музеї Пінзеля реставрують лише зовнішній фасад, про фрески всередині споруди говорити зарано.

«Відновлення цих фресок – ще одна величезна подія, робота, яка буде коштувати більше, ніж попередні роботи», – сказав він.

Додамо, що угоду з ПП «Володар-Маркет», що виграло тендер на реставрацію музею Пінзеля, міськрада уклала на суму 3 млн 5 тис. гривень.

Нагадаємо, що роботи над фасадом музею Пінзеля розпочалися ще у 2013 році. Потім неодноразово ці роботи «заморожувалися» і лише цього року за музей таки взялися всерйоз.

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *