ОСТАННІ НОВИНИ

Обережно: зловмисники вигадують нові схеми СМС-шахрайства

Соломія Григор'єва

|

Кіберполіція повідомляє українців про нові схеми СМС-шахрайств. Про це повідомляє департамент кіберполіції НП України, передає Львівський портал.

Однією із таких «новинок», які використовують зловмисники, є підміна перших трьох цифр номеру телефону (відповідного коду оператора чи стаціонарних номерів). Кіберполіція радить у жодному випадку не повідомляти стороннім особам дані, за допомогою яких шахраї можуть отримати доступ до вашого особистого банківського рахунку, а у випадку надходження подібних СМС-повідомлень – по інформацію звернутися за номерами, вказаними на підтверджених офіційних джерелах.

Зловмисники діють зазвичай за наступною схемою: використовуючи послугу телекомунікаційних операторів, щодо підміни номеру (перших трьох цифр коду оператора), під виглядом банківської установи розповсюджують СМС-повідомлення з інформацією про блокування банком платіжної картки. Для вирішення питання щодо «розблокування» картки, вони пропонують зателефонувати на вказані у СМС номери телефонів.

Коли власник платіжної картки телефонує за цим номером, шахраї, видаючи себе за працівників банківської установи, дізнаються інформацію про номер банківської картки, CVV-код, пароль до Інтернет-банкінгу та інші дані. Під час телефонної розмови вони розповідають, що на номер мобільного телефону клієнта буде надіслано смс-повідомлення, за допомогою якого картку буде розблоковано.

Маючи всю цю інформацію злодії отримують доступ до банківських рахунків потерпілого, звідки знімають усі заощадження, перераховуючи їх на підконтрольні банківські рахунки.

Звертаємо увагу, що здебільшого шахраї використовують номери різних операторів мобільно зв’язку та стаціонарних телефонів. Слід зазначити, що практика виявлення злочинів такої категорії свідчить про те, що геолокація більшості номерів телефонів, які використовуються злочинцями знаходиться на тимчасово-окупованій території Донецької та Луганської областей.

Зважаючи на це, спеціалісти з Департаменту кіберполіції рекомендують не надавати свої персональні дані, номер та строк дії банківської картки, PIN-код, CVV2/CVC2 коди або іншу інформацію відносно себе стороннім особам. Особливо, не рекомендується надавати цю інформацію, реагуючи на СМС-повідомлення, нібито, надіслані від імені банку.

У разі отримання подібного СМС-повідомлення поліція радить у першу чергу телефонувати за номером телефону банківської установи, який зазначений безпосередньо на Вашій картці чи номери телефонів зазначені на офіційних сайтах банківських установ, в яких Ви обслуговуєтесь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *