ОСТАННІ НОВИНИ

Студентів Львівської політехніки позбавлять гуртожитку-мрії?

Андрій Котенський

|

Спудеї б’ють на сполох з приводу зриву початку будівництва сучасного студентського гуртожитку на території студмістечка Львівської політехніки. Скасування будівництва може відбутися на тлі безпідставних побоювань мешканців сусіднвх будинків і громадських організацій, які вирішили піаритися на цій темі. Про це йдеться у зверненні Колегії та профкому студентів і аспірантів Національного університету «Львівська політехніка», передає кореспондент Львівського порталу.

Спудеї Львівської політехніки звертаються до керівництва Львівщини, не допустити скасування будівництва і готові вдатися до масових акцій протесту.

На черговому засіданні Колегії та профкому студентів і аспірантів, було наголощено, що виникає загроза зриву початку будівництва і, як наслідок, стає непередбачуваною доля всього гуртожитку, адже будівництво відбувається за державні кошти, а це потребує дотримання графіку робіт, оскільки фінансування є поетапним.

«Незрозумілими є побоювання мешканців сусіднього будинку щодо новобудови, тож у студентської спільноти Львівської політехніки виникає глибоке занепокоєння з приводу дотичності до цього питання низки громадських організацій, які, прикриваючись «благими намірами», черговий раз піаряться, використовуючи мешканців, котрі проживають поруч із ділянкою забудови», – йдеться у повідомленні.

Обговоривши цю проблему, органи студентського самоврядування та профспілки ухвалили:

  1. Розпочати інформаційну кампанію під гаслом «Де нам жити?» для привернення уваги громадськості до загостреної проблеми студентського житла у Львові загалом та Львівській політехніці зокрема і для захисту ініціативи побудови студентського гуртожитку, щоб вона не була похована, щойно народившись.
  2. Звернутися з відповідними листами до очільників міста й області задля забезпечення об’єктивного і всебічного (студенти – теж виборці), а головне – швидкого розв’язання цієї ситуації.
  3. Залишити за собою право на студентські акції.

Як відомо, Національний університет «Львівська політехніка» розпочинає будівництво нового студентського гуртожитку вперше за понад три десятиліття.

За даними прес-служби вишу, дев’ятиповерхову будівлю зведуть у Студмістечку на вулиці Відкритій, поряд зі студентськими гуртожитками № 10.

«Востаннє ми будували ще наприкінці 1980-х років – гуртожиток № 15, а перед тим № 14. На той час вони були новим словом у проектуванні студентського житла. Наші напрацювання використовували для будівництва в різних вишах. Тож, проектуючи зараз новий гуртожиток, ми відштовхувалися від нашого досвіду та враховували найкращі європейські зразки. Головний акцент робили на тому, щоб забезпечити максимальний комфорт для студентів. А також і на тому, щоб оптимально використати відведену ділянку», – розповів головний архітектор проекту, доцент кафедри архітектурного проектування Інституту архітектури Львівської політехніки Ігор Гнесь.

Новий гуртожиток буде мати чимало позитивних нововведень. Перш за все кожна студентська кімната матиме власний санвузол – туалет, умивальник і душ. Аспіранти мешкатимуть по одному в блоці з двох кімнат, які матимуть спільний санвузол. Також у кожній кімнаті буде своя кухня – з електроплитою, холодильником, столиком і кріслами.

«Колись у гуртожитках ми будували по дві кухні на поверх. Та, проаналізувавши, що студенти не надто ефективно використовують їх, вирішили спроектувати кухні в кожній кімнаті. Вони будуть відділені перегородкою та забезпечені подвійною системою вентиляції. Не буде в цьому гуртожитку й загальних кімнат відпочинку. Натомість – великі центральні холи, де можна буде поставити тенісний стіл, чи м’які меблі і телевізор, або використовувати цей простір для проведення різних заходів – виставок, студентських воркшопів, вечірок. Наразі ми запланували, що такі холи будуть у частині гуртожитку на кожному поверсі, а в частині – через поверх. А там, де не буде такого холу, облаштуємо галерею з видом униз. Думаю, це студентам сподобається. На кожному поверсі будуть також великі тераси, а житлові кімнати матимуть французькі балкони», – повідомив він.

Не забули й про необхідність молоді займатися спортом. У новому гуртожитку буде два величезні спортивні зали. Один – із тренажерами, в півпідвальному приміщенні, яке буде добре провітрюватися і матиме вікна, орієнтовані до сонця. Паралельно будуть також приміщення, де студенти збиратимуться на різні обговорення чи дискотеки. А в центральній частині просторого горища зроблять універсальне приміщення для ігор у баскетбол, волейбол. Оскільки ці зали розмістять над холом, то це не створюватиме дискомфорту мешканцям поверхів нижче.

В підвалі облаштують досить велике приміщення для зберігання велосипедів. А біля гуртожитку № 10 – кілька критих велостоянок.

«Покращать і благоустрій довкола прилеглих гуртожитків. Навпроти гуртожитку № 10 плануємо зробити п’ять сучасних ігрових майданчиків із відповідним покриттям та гімнастичну доріжку. Такі ж п’ять спортмайданчиків будуть і навпроти гуртожитку № 5. Ними зможуть користуватися не лише студенти, а й мешканці будинків поруч. Поза цим проектом хочемо також облаштувати велодоріжку від Студмістечка до навчальних корпусів, – додав Ігор Гнесь.

Подбають і про маломобільних студентів. На першому поверсі нового гуртожитку буде ряд кімнат для студентів із особливими потребами. Там все буде пристосоване саме для таких мешканців. Новий гуртожиток матиме ліфти і всюди буде облаштований пандусами, щоб без проблем можна було потрапити в будь-яку частину гуртожитку. Пандуси зроблять і в гуртожитку № 10.

Як відомо, у Львові планується спорудження сучасного гуртожитку для студентів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *