ОСТАННІ НОВИНИ

За півроку у Львові діагностували 177 нових випадків раку грудей

Соломія Головіна

|

За шість місяців 2017 року у Львові зареєстровано вперше виявлених 177 випадків раку молочної залози та 33 раку шийки матки. Про це сьогодні, 5 вересня, під час брифінгу розповіла завідувач жіночої консультації 5-ї міської клінічної поліклініки м. Львова, позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я ЛМР з акушерства та гінекології Марта Терлецька, передає кореспондент Львівського порталу.

За її словами, рак молочної залози – перший за поширеністю вид раку серед жінок.

«Якщо ця патологія виявлена на першій стадії захворювання, то одужання зростає до 95%, тобто жінка продовжує активно жити. Виявлення на другій стадії раку шийки матки – одужання становить 80%, на третій стадії – лише 50%. Тому надзвичайно актуальною є своєчасна діагностика раку грудної залози. Цільова аудиторія щодо скринінгу раку грудної залози – жінки віку 45-65 років», – наголосила Марта Терлецька.

Водночас спеціаліст наголосила, що за 2016 вперше виявлених випадків раку грудної залози було 353, з них 52 жінки були на третій та четвертій стадіях. Водночас, за її словами, за шість місяців цього року зареєстровано 177 жінок, у яких вперше виявили рак грудної залози, з них 17 – на третій та четвертій стадіях.

«Рак шийки матки займає третє місце в структурі захворюваності і смертності жінок, після раку грудної залози та раку легень. Єдиним методом сучасної діагностики та встановлення реального виявлення раку шийки матки є скринінгове цитологічне обстеження. Його вартує розпочинати робити з 18 років або з початком статевого життя. Своєчасне звернення до гінеколога, проведення цитологічного обстеження, якісне обстеження та огляд цитологічного мазка дадуть можливість раннього виявлення та своєчасного лікування», – сказала Марта Терлецька.

І додала, що за 2016 рік у Львові зареєстровано вперше виявлених 66 випадків раку шийки матки, з них 6 – занедбаних через несвоєчасне звернення жінок до акушер-гінекологів. За шість місяців 2017 року у Львові вперше виявлено 33 випадки раку шийки матки, з них 3 випадки – занедбаних.

Як повідомляв Львівський портал,  на базі комунальної 5-ї клінічної поліклініки відкрили Міський міжрайонний скринінговий центр для безкоштовної діагностики передракових захворювань та раку у жінок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *