ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській міськраді висловились проти контролю своїх рішень зі сторони ОДА

|

У Львівській міській раді вважають, що проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України» суперечить Конституції України і Європейській хартії місцевого самоврядування. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської мерії.

«На розгляд Львівської міської ради надійшло звернення виконавчого директора Асоціації міст України п. Олександра Слобожана, щодо розгляду Проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України».

Асоціація міст України висловлює свою стурбованість з приводу, як на їх думку, неправомірного і незаконного Проекту Закону України.

Львівська міська рада, ознайомившись із цим законопроектом, повністю погоджується із зауваженнями Асоціації міст України. Зі свого боку Львівська міська рада, листами від 31.07.2017 р, та від 16.08.2017 р, надісланих виконавчому директору Асоціації міст, підтвердила підтримку Асоціації в частині висловлених ними зауважень до даного Проекту Закону.

Цей Проект закону передбачає надання функції державного контролю за органами місцевого самоврядування місцевим державним адміністраціям. У нашому випадку Львівській обласній державній адміністрації, щодо усіх рішень Львівської міської ради.

Рішення органів місцевого самоврядування підлягатимуть державному контролю з дня їх оприлюднення на предмет їх відповідності Конституції та Законам України.

Як це буде здійснюватися? У разі зауважень до рішень органів місцевого самоврядування ОДА має право висловити свої зауваження та пропозиції і в разі виявлення невідповідності рішень зупинити рішення в цілому або в частині не пізніше як на 30 день після набрання рішенням чинності.

У цій частині ми вважаємо що даний Проект суперечить Конституції України. Свої зауваження ми висловили в листі до Асоціації міст і висловили підтримку їхнім зауваженням.

Ми вважаємо, що цей Законопроект суперечить не лише Конституції України та Європейській хартії місцевого самоврядування, але й суперечить рішенням Конституційного суду України. Переконані, що даний законопроект намагається втрутитися в повноваження органів місцевого самоврядування, яке гарантоване Конституцією України», – розповів Мирослав Гавриляк, в.о. директора юридичного департаменту ЛМР.

За його словами, в разі прийняття даного Законопроекту обласні адміністрації можуть зупинити на невизначений термін будь-яке рішення органів місцевого самоврядування: від фінансових ухвал та рішень, до рішення керівника відділу про призначення певного працівника.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *