ОСТАННІ НОВИНИ

ProZorro сигналізуватиме про потенційні порушення державних замовників у закупівлях

|

Сьогодні запрацювала система ризик-індикаторів ProZorro. Вона дозволяє в автоматичному режимі виявляти закупівлі, у яких потенційно є порушення норм та принципів Закону «Про публічні закупівлі». На початковому етапі розпочато обрахунок 16 показників, які сигналізують про ризики. В перспективі таких буде понад 60. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Мінекономрозвитку України.

Серед критеріїв, які відслідковує система: аномальна економія (понад 60%), робота постачальника тільки з одним замовником, не деталізоване тендерне оголошення, надмірно велика кількість лотів в одній закупівлі та інші.

Відображення інформації системи відбувається в реальному часі за адресою http://risk.dozorro.org. Вже зараз можна побачити візуалізацію, яка надає інформацію по ТОП-замовниках в системі.

Розробник методології Дмитро Паламарчук анонсував подальший розвиток системи: «Буде розвиток в напрямку збільшення кількості індикаторів. А головне – вивчення поєднання різних ризик-індикаторів”. За словами Паламарчука, українська система – продукт співпраці з багатьма міжнародними фахівцями. Зокрема з Чехії, Угорщини та Кембриджського університету. Варто зазначити, що спрацьовування індикатора провокує аналітиків на подальше вивчення закупівель. Немає чорного і білого.»

Директор програми інноваційних проектів Transparency International Україна Віктор Нестуля пообіцяв, що інфраструктура громадського моніторингу публічних закупівель буде і надалі розбудовуватися силами третього сектору у співпраці з Мінекономрозвитку та ДП “Прозорро”. Він відзначив, що система ризик-індикаторів у нинішньому вигляді це лише початковий продукт: “Наша система на відміну від закордонних аналогів повністю автоматизована і виключає людський фактор. Варто відзначити, що початковий продукт створено безкоштовно. Однак ми отримали підтримку від ЄБРР і незабаром система запрацює на повну потужність, обраховуючи понад 60 індикаторів”. Віктор Нестуля нагадав, що зусилля активістів та зацікавленого у чесних закупівлях бізнесу консолідуються довкола порталу DOZORRO. Вже місяць працює “Індекс найкращих практик”, який надає системну інформації, щодо моделей поведінки різних замовників під час проведення тендерних процедур. А станом на сьогодні залишено вже понад 4500 відгуків на закупівлі, до яких в учасників системи ProZorro є претензії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *