ОСТАННІ НОВИНИ

Шостий міжнародний лемківський конгрес урочисто відкрили у Львові

|

Сьогодні, 25 серпня, урочисто відкрили VI Конгрес Світової Федерації Українських Лемківських Об’єднань. Цьогоріч Конгрес відбувається під знаком 70-ї річниці сумнозвісної Акції «Вісла» (1947 р.). Мається на увазі рік кульмінації депортації українців з етнічних земель у Польщі, передусім із Лемківщини. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

На засідання конгресу прибули й чисельні делегати українських лемківських громад семи країн світу: із Організації Оборони Лемківщини (США), Об’єднання лемків Канади, Об’єднання лемків (Польща), Союзу русинів-українців Словацької Республіки, Союзу русинів-українців Сербії, Союзу русинів Хорватії та Всеукраїнського товариства «Лемківщина».

«Опісля того, як людей, для яких Лемківщина була рідним домом, розсіяли по всьому світу саме Львівщина стала для багатьох прихистком і другим домом. Домом, який я сподіваюсь, дав відчути і зберегти нашу історичну пам’ять» – зазначив під час вітального слова голова ЛОДА Олег Синютка та додав, що ще цьогоріч на Львівщині постане пам’ятник жертвам операції «Вісла».

Також очільник Львівської ОДА вручив делегатам українських лемківських громад за кордоном символічні українські стяги, що були задіяні у святкуванні Дня Незалежності.

Виступив під час урочистого відкриття конгресу і нащадок українців, які 70 років тому комуністичний режим примусово виселив з рідних земель, а зараз боєць 80-ї бригади Олексій Стефаняк.  Військовий наголосив, що у складний для країни час в окопах на Сході країни воюють сотні лемків, аби відстояти свою землю й у майбутньому мати змогу запалити й там, у степах Луганщини лемківську ватру.

Також у програмі конгресу передбачена мистецька програма. Так упродовж 26-27 серпня у селі Зимна Вода Пустомитівського району відбудеться III Львівський обласний фестиваль «Гомін Лемківщини».

Фото: ЛОДА

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *