ОСТАННІ НОВИНИ

«Житло за доступними цінами» у Львові виявилося пасткою

|

У Львові компанія «Ірокс», що зводить уже третій будинок, немає жодних дозволів на будівельні роботи через що в кінцевому результаті страждають покупці житла. Про це сьогодні, 9 серпня, під час брифінгу розповіла керівник міського юридичного департаменту Гелена Пайонкевич, передає кореспондент Львівського порталу.

За її словами, сьогодні компанія активно будується на вулиці Тернопільській, 42. При цьому забудовник немає жодних документів ні на землю, ні на ведення робіт.

«Ірокс»  жодного разу при будівництві жодних своїх будинків не звертався до органів державної чи місцевої влади за отриманням дозволів. Люди, які купують квартири у компанії «Ірокс», не мають можливості у належний спосіб оформити право власності на ці квартири. Зараз є вільний доступ до реєстрів, і можна побачити, що право власності на кожну квартиру оформляється рішенням суду. Тобто виходить так, що люди укладають договір купівлі-продажу, а потім їм ще доводиться проходити мінімум одну судову інстанцію для того, щоб закріпити за собою право власності на цю квартиру», – розповіла головний юрист Львова.

Вона зазначила, що Інспекція ДАБК внесла припис забудовнику.

«Оскільки там будівництво перебуває у найбільш активній фазі, Інспекція ДАБК внесли необхідні приписи про зупинення будівництва, тому що документи на землекористування компанія не має, містобудівних умов і обмежень компанія не має і дозволу на початок будівельних робіт, отриманого належним чином, не має», – наголосила Г. Пайонкевич.

Також компанія «Ірокс» має у Львові два будівництва, які вже готові: вул. Шевченка, 418 та вул. Антонича-Майданна.

«На Антонича збудовані будинки – право власності на 3-поверховий і 6-поверховий будинок визнано рішенням Господарського суду Львівської області. Зараз тривають суди, бо компанія не вважала за потрібне у належний спосіб підключитися до мереж.

Антонича-Майданна – це рішення виконавчого комітету за 1988 рік для будівництва автогаражного кооперативу. Відповідно, на цій підставі рішенням суду зобов’язали ДАБі зареєструвати декларацію на початок будівельних робіт, на введення у експлуатацію», – розповіла Гелена Пайонкевич.

«Є ще один об’єкт на Рясне, де укладена інвестиційна угода між компанією «Іркос» і міським управлінням міліції. Зараз вирішується питання щодо перекладання цієї угоди, бо управління міліції перебуває у стадії ліквідації», – додала юрист.

Цікаво, що житло у будинках «Іроксу» коштує значно дешевше, ніж у добросовісних забудовників.

«Це спричинено тим, що вони не сплачують жодного платежу до бюджету. Якщо порівняти собівартість будівництва будинків, ми розуміємо, що туди закладається оренда земельної ділянки, внесок на розвиток інфраструктури», – пояснює Г. Пайонкевич.

Вона нагадала, що також міський голова Львова підписав цього тижня ряд звернень про відкриття кримінальних проваджень стосовно керівника цієї компанії, який порушує вимоги чинного законодавства.

У мерії Львова зазначили, що якщо забудовник не припинить свої роботи, то наступний крок – звернення до суду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *