ОСТАННІ НОВИНИ

За п’ять років лише 13 осіб зі Львівщини офіційно визнано жертвами торгівлі людьми

|

Сьогодні у стінах Львівської ОДА відбувся круглий стіл «Протидія торгівлі людьми, дітьми та особами з інвалідністю у Львівській області». Захід мав на меті привернути увагу до проблеми торгівлі людьми, дітьми та особами з інвалідністю, опрацювати плани і зміст інформаційних кампаній у Львівській області щодо попередження торгівлі людьми, виявлення, ідентифікації та надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, дітьми та особами з інвалідністю, передає Львівський портал.

Зазначимо, захід організувала ГО «Центр «Жіночі перспективи» за підтримки облдержадміністрації.

«Дуже приємно, що за останній час ми досить часто організовуємо такого типу заходи, тому що інформаційно-роз’яснювальна робота – це те першочергове, що має на меті донести до кожного мешканця цю проблематику. Треба акцентувати увагу на тому, що кожен з нас потенційно, кожен з наших рідних і близьких може бути в такій ситуації.

У нас є багато переваг, але вони є і нашими ризиками. Це наша активна молодь, яка виявляє бажання подорожувати, вчитися за кордоном, наша близькість розташування до кордону, безвізовий режим,… Ми розуміємо, що найбільш вразливою категорією таких осіб, які можуть бути задіяні в торгівлі, є діти, жінки, особи з інвалідністю. Тому нам дуже важливо напрацювати певні механізми для подолання цієї проблеми», – сказала директор департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА Наталія Кузяк.

Говорячи про торгівлю людьми, дуже часто люди знають про торгівлю органами, про трудову чи  сексуальну експлуатацію, але люди не згадують про примусове використання у жебрацтві, що теж є достатньо поширеним явищем. Це стосується, в першу чергу, вразливих груп – дітей і осіб з інвалідністю. «Наразі у Львівщині такі випадки не є виявленими, але це не означає, що їх немає. Це означає, що ми про них не знаємо», – зазначила координатор програми запобігання торгівлі людьми ГО «Жіночі перспетиви».

Департамент соціального захисту населення визначений відповідальним підрозділом за встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми у Львівській області. Станом на сьогодні, вже 13 особам з Львівщини встановлено відповідний статус. З них: 1 дитина, 2 жінки, 9 чоловіків ( ще 2 осіб зараз проходять процедуру встановлення статусу). Серед усіх постраждалих є 2 переселенців. З 13 осіб, 4 встановлено інвалідність саме у зв’язку з перебуванням у ситуації торгівлі людьми. Постраждалих надано такі види допомоги: 5 осіб отримали психологічну допомогу, 3 – медичну допомогу (зараз одна людина знаходиться на лікуванні у Львівській обласній клінічній лікарні).

«Ми ведемо статистику з 2012 року, коли вступив в силу Закон України «Про протидію торгівлі людьми». З цього часу ми встановили статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми 13 осіб, з них 9 – у 2017 році.

Коли особа отримує цей статус, їй видається довідка, на підставі якої вона може безкоштовно отримувати різну допомогу. Ми визначаємо її потреби (медична допомога, психологічна, притулок, освіта, допомога у працевлаштуванні, тощо) і тоді вже перенаправляємо її для отримання відповідної допомоги. Впродовж часу, коли людина знаходиться під цим статусом, особа є під супроводом. Ми моніторимо виконання її планів реабілітації, надання відповідної допомоги, тощо», – пояснила відповідальна особа за встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми у Львівській області Наталя Горун.

Зазначимо, якщо ви стали жертвою трудової чи сексуальної експлуатації, ви можете безкоштовно та конфіденційно звернутися за допомогою:

Ось кілька порад, що варто зробити, щоб безпечно їхати вчитися, працювати чи відпочивати за кордон:

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *