ОСТАННІ НОВИНИ

Львів очистили від ТПВ. Наступний етап – повернення на вулиці міста контейнерів для роздільного збирання сміття

|

Львівська облдержадмінвстрація завершила перший етап налагодження системної роботи з ТПВ у Львові. В ЛОДА запевняють, що впродовж тижня всі контейнерні майданчики міста є очищеними, а сміття вивозиться у системному порядку. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив очільник Львівщини Олег Синютка, передає кореспондент Львівського порталу.

За словами керівника ЛОДА, налагодити ситуацію вдалося, проте не обійшлось без проблем.

«Ми стикнулись з багатьма проблемами. Це відсутність довготермінових угод  на вивіз ТПВ з територія на Львівщині чи поза її межами, протистояння мешканців, громадських активістів, відмова кількох міст (Белз, Рава-Руська і Броди) приймати сміття зі Львова та вивантаження ТПВ за межами визначених полігонів», – сказав О. Синютка.

Наступні етапи роботи Львівської ОДА з сміттєвою проблемою передбачають сортування сміття, рекультивацію полігонів та запустити установку по спалювання сміття на зразок сміттєспалювального заводу (детальніше про установку читайте згодом на Львівському порталі).

«З 1 серпня ми з перевізниками відновлюємо сортування і вивіз відсортованого сміття, а це ПЕТ-пляшки, папір і скло, на підприємства, які будуть здатні забезпечувати відповідну переробку. Це не станеться одномоментно, але з 1 серпня перевізники готові повернути назад контейнери для роздільного збирання та готові вивозити це сміття не в загальну купу, а вивозити його для переробки», – додав очільник Львівщини.

Також голова Львівської облдержадміністрації похизувався, що їм вдається вивозити сміття вдвічі дешевше, ніж це робили мерія Львова.

«Ми перерахували за 14 днів 5,4 млн грн. з тією субвенції, яка перерахована Львовом для забезпечення організації вивозу ТПВ. Це означає, що в середньому в місяць ми повинні використовувати від 10 до 15 мільйонів, що є в два рази менше ніж та сума, яку використовували чиновники Львівської міської ради на перевезення сміття. Тим самим ми не допустимо розкрадання, а зекономлені кошти ми скеруємо як субвенцію на розвиток тих міст, які допомагали Львову в цій проблемі», – зазначив Синютка.

Найбільш гострою проблемо залишається перенакопичене сміття на перевантажувальних станціях.

«Ми поставили перед усіма перевізниками питання про очищення перевантажувальних станцій від ТПВ. На сьогодні перевантажувальні станції, які знаходились на вулицях Городоцькій та Богданівській є повністю очищеними, станцію у Винниках повинна бути очищена сьогодні. Проблемною залишається перевантажувальна станція на Північній, на яку вивозила відходи компанія «АVE Львів». Перед компанією стоїть таке ж завдання, які і перед усіма решта: до 1 серпня очистити станцію. Якщо вони цього не зроблять, на них будуть накладені відповідні екологічні санкції і штрафи.

Також Синютка додав, що зараз стоїть питання про часткове розривання угоди з компанією «АVE Львів», яка нездатна забезпечити вивіз ТПВ зі Львова і області. «Ця компанія сьогодні є аутсайдером і створює відповідні проблеми», – наголосив він.

Фото: ЛОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *