ОСТАННІ НОВИНИ

11 військових Академії сухопутних військ отримало ордени та медалі від Президента

|

За мужність у зоні АТО Президент Петро Порошенко нагородив орденами та медалями 11 випускників та військовослужбовців Національної академії сухопутних військ. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Академії.

Указами Президента Петра Порошенка № 172/2017та № 175/2017 року за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, офіцери Збройних Сил — випускники Національної академії різних років — нагороджені орденами Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та «За мужність» І ступеня, а також медалями «За військову службу Україні» та «Захиснику Вітчизни».

Так лицарями ордена Богдана Хмельницького стали випускники Національної академії 2013 року капітан Сергій Третяк і старший лейтенант Петро Чучалін, а також випускник 2009 року капітан Костянтин Червонець.

Лицарем ордена «За мужність» І ступеня став випускник 2016 року лейтенант Станіслав Костенко. Медаллю «За військову службу Україні» нагороджені випускник Національної академії 2012 року Василь Сосновський і випускник 2015 року старший лейтенанат Сергій Ткач.

Президент Петро Порошенко медаллю «Захиснику Вітчизни» нагородив випускника Національної академії 2015 року старшого лейтенанта Валерія Бебіна, випускника 2010 року капітана Олександра Коцюбу, випускника 2014 року старшого лейтенанта Олексія Чижикова та випускника 2001 року майора Дмитра Яворського. Також медаллю «Захиснику Вітчизни» нагороджений випускник структурного підрозділу Академії 2015 року — Військового коледжу сержантського складу прапорщик Максим Алдошин.

За 3 роки війни загалом 295 випускників Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного нагороджено державними нагородами, 52 з них — посмертно. Восьмеро випускників Національної академії, троє з яких посмертно, стали Героями України, а це — кожен шостий українець, якому присвоєно найвище звання за захист незалежності держави у гібридній, неоголошеній Росією, війні.

Також Президент Петро Порошенко Указом № 175/2017 року нагородив орденом «За мужність» ІІІ ступеня старшого викладача кафедри фізичного виховання, спеціальної фізичної підготовки і спорту майора Василя Дзяму, який у 2014 році у складі 80-ї окремої аеромобільної бригади на посаді помічника командира аеромобільно-десантного батальйону з розвідки брав участь в обороні Луганського аеропорту, особисто керував веденням бойових дій під час рейду в аеропорт та проведенням операції з його розблокування.

Орденом «За мужність» ІІІ ступеня Президентом України нагороджено штатного ад’юнкта науково-організаційного відділу Національної академії підполковника Миколу Туранського, який у 2014 році виконував бойові завдання у районі населеного пункту Весела Гора на Луганщині, де його було поранено. Підполковника Миколу Туранського у липні 2016 року нагороджено медаллю «Захиснику Вітчизни».

Указом Президента України № 175/2017 медаллю «Захиснику Вітчизни» нагороджено курсанта факультету бойового застосування військ Національної академії сухопутних військ старшого солдата Олега Мацишина. На фронт Олег пішов у 2014 році добровольцем — на той час йому виповнилося лише 19 років. Згодом він воював у 93-й механізованій бригаді, був у ротації в Донецькому аеропорту, у Пісках двічі був контуженим. Старший солдат Олег Мацишин — також талановитий поет і виконавець. Він — автор слів пісні «АТО. Війна», яку виконав разом з молодою львівською співачкою Ольгою Домніцак. Також боєць разом із кіборгом Олегом Ониськом заспівав пісню «Аеропорт», а з героєм АТО, офіцером служби ракетно-артилерійського озброєння Національної академії, старшим лейтенантом Русланом Філіпсоновим виконав пісню «Академія сухопутних військ».

На даний час у Національній академії сухопутних військ служить 34 офіцери та навчається 42 курсанти, які нагороджені державними нагородами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *