ОСТАННІ НОВИНИ

Храм Святого Миколая відреставрували наполовину

|

У Львові активно реставрують один з найстаріших храмів. У Церкві Святого Миколая вже виконано 50% запланованих реставраційних робіт. Завершити реставрацію церкви, що на вулиці Богдана Хмельницького, 28, планують до кінця року. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

«Ми активно проводимо реставраційні роботи. Роботи розпочались навесні цього року. У найгіршому стані був дах: бляха давно поржавіла і прогнила, дахові конструкції теж прогнили. Один з хрестів ледь тримався. Виконали вже близько 50 відсотків робіт. Хрести вже відреставрували. Потрібно було демонтувати усі три хрести. Наразі 2 хрести вже встановлені.

Зараз триває заміна даху, реставрація вікон, куполів. Плануємо побудувати підпірну стіну, щоб уникнути зсуву ґрунту. Також хочемо замінити усі мережі, які там були. Стіни реставрувати не будемо. Йдемо згідно з графіком.

Основне наше завдання – відвести воду від стін, завести її в дощову каналізацію, а зі сторони гори зробити дренаж та побудувати підпірну стіну. На території проводились археологічні розкопки, під час яких знайшли давні поховання та цвинтар. Тому буде відновлено благоустрій території», – повідомляє начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

Роботи планують завершити до кінця року. На реставрацію церкви виділено 3,5 млн гривень.

Довідка

Церква Св. Миколая є однією з найдавніших церков міста. Точна дата будівництва храму невідома, однак, за деякими джерелами, у 1300 році храм уже був збудований.

Церква збудована у традиціях давньоукраїнської архітектури. Грубі стіни збудовані із блоків тесаного каменю. На жаль, на сьогодні верхні частини втрачені і не дають повної уяви про первісний вигляд храму. Церква ґрунтовно перебудовувалась у XVII – на поч. XIX ст., постраждала під час пожежі 1783 р. У 1924-1935 роках під час реставрації було розкрито первісну білокам’яну кладку нижньої частини стін.

У 2016 році було виготовлено проектно-кошторисну документацію на реставрацію церкви. Вартість ПКД – 128,01 тис. грн.

Відповідно, цього року розпочали ремонтні роботи з реставрації храму. Роботи проводить підрядна організація КП «Центр Комплекс».

Найбільша проблема споруди сьогодні – замокання стін. Тому під час ремонтних робіт передбачено ремонт дахових конструкцій із заміною покриття на мідь, гідроізоляція фундаментів і перепланування подвір’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *