ОСТАННІ НОВИНИ

Свято молоді «Андрей Шептицький – це Україна» у Глинянах

|

У Глинянах відбулося масштабне свято для молоді «Андрей Шептицький – це Україна». Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

Свято молоді розпочалось з Божественної літургії у місцевому храмі святого Миколая (УГКЦ). Опісля священики усіх трьох глинянських конфесій посвятили навчально-виробничий комплекс «Мозаїка», де присутні мали змогу оглянути розкішну виставку глинянського ткацтва та килимарства.

Як відомо, містечко Глиняни колись входило у перелік найвидатніших загальноукраїнських центрів ткацького промислу, як Полтавщина (Решетилівка), Франківщина (Косів) та Закарпаття. Вироби глинянської ткацької фабрики мандрували до Ґданська, Варшави, Парижу, Відня, Берліну, Нью-Йорка, осідали у найвідоміших музеях Європи і користувались сталим попитом у вишуканої в мистецьких смаках публіки.

Проте мало хто відає, що засновником отієї відомої фабрики «Товариство ткацьке» став греко-католицький священик о. Филимон Решетилович, а у 1902 році оглянути її приїздив сам Митрополит Андрей Шептицький.

Зв’язок Шептицького з громадою Глинян – це окрема велика тема…

В рамках Свята молоді у Глинянах на кубок Митрополита Андрея відбувся дитячий футбольний турнір, учні шкіл Золочівщини представляли свої дослідницькі праці на третьому турі науково-практичної конференції, присвяченої вивченню постаті й духовного спадку Андрея Шептицького і, як належиться, фестиваль української пісні «Голос Руси-України».

Окрім того були майстер-класи народних ремесел (ткацтво, гончарство, ковальство, соломоплетіння),  дегустація смаколиків, і нові знайомства, спілкування та дискусії. І, звичайно, ніхто з учасників та організаторів свята не залишився без нагород Громадської Ради «Святий Юр».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *