ОСТАННІ НОВИНИ

Курсантів Академії сухопутних військ невдовзі годуватимуть за стандартами, наближеними до НАТО

|

На базі Академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного у Яворівському полігоні регулярно проводять вишкіл українських військових за стандартами НАТО, який проводять офіцери з Канади, Британії та США й інші. Тут військові не лише навчають та їдять за стандартами НАТО, а й оплачують таке харчування українським інструкторам та військовим. Про це розповіли військові під час сьогоднішньої зустрічі із журналістами, передає кореспондент Львівського порталу.

Зазначимо, що меню канадських військових складають з 600 різних продуктів, куди входять різні види сирів, м’яса та морепродуктів. Для порівняння: українських ж солдатів годують лише із 30. Вартість харчування одного канадця в армії на день становить 425 гривень, українця – менше 80.

Проте Міноборони пообіцяло змінити цю систему харчування вже цьогоріч. До кінця 2017 року 20% військових частин має перейти на наближене до системи НАТО харчування, меню якого буде складатись десь з 360 продуктів, які кухня обиратиме на вибір. До кінця 2019 року на таку систему перейде вся Україна.

Заступник начальника тилу Академії сухопутних військ, підполковник Олександр Мельничук запевняє, що львівська академія має перейти на нове меню однією з перших: нове харчування тут планують запровадити впродовж найближчого місяця.

«Ми працюємо над тим, що Україна хоча б наближено перейшла до такої системи харчування як в армії НАТО. Вже є створений каталог з продовольством, який в десятки разів буде більший ніж той, що є. В цьому році вона має бути запроваджена. Наша Академія сухопутних військ має вже за місяць перейти на цю нову систему», – розповів Олександр Мельничук.

Проте наразі вишукані страви їдять лише українські бійці-інструктори Яворівського полігону, які працюють разом з військовими НАТО.

«Якщо порівнювати їжу, то тут харчування дуже хороше. Але ця кухня – це виняток з правил. Такої їдальні, я думаю, в Україні більше ніде немає. Якщо тут дають котлету, то вона дійсно з м’яса, а не хліба. Можна випити смачного соку, а не розбавленого компоту. Тут немає такої чисто армійської їжі, як перловка. У цій їдальні завжди все дуже смачно, жалітись немає чого», – розповів інструктор Вадим з Одеси.

В цій їдальні можна скуштувати смачний стейк, лосось на пару чи лазанью. За приготування цієї смакоти щодня відповідає близько 35 осіб, якими керує шеф-кухар Руслана Гутник.

«Кожного дня у нас нове меню, яке протягом тижня не повторюється. На день ми готуємо 2 гарніра, суп, м’ясну та рибну позиції + салати, нарізку овочів, фруктів, випічка. Порівняно з іншими військовими кухнями наша знаходить на буде високому рівні, тому військові буде задоволені, завжди дякують за смачні страви», – сказала шеф-кухар.

Страви смакують не лише українцям. Канадці та американці також задоволені тим, як їх годує місцева їдальня.

«В Канаді ми маємо дві системи харчування: одна у ганізоні, а друга – харчування у польових умовах. Люди, які живуть на базах, харчуються у таких їдальнях, як тут. Там всі разом отримують сніданки, обіди та вечері. Під час польових навчань чи під час бойових дій ми харчуємось сухпайком, як і українські військові, щоправда його наповнення відрізняється від вашого.

Тут ми дуже задоволені цією їдальнею. Тут ми їмо разом з українцями, спілкуємося з ними. Ми відчуваємо, що персонал, який працює на кухні, дуже старається та робить ці страви з любов’ю. Через це їжа виходить дуже якісною та смачною», – запевнив канадський військовий Майк Лабрек.

 

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *