ОСТАННІ НОВИНИ

Жінок Львівщини закликають регулярно проходити обстеження у скринінгових центрах

|

Для жінок Львівщини закупили надсучасне обладнання для якісного обстеження та попередження раку молочної залози та шийки матки. У районних центрах області успішно працюють чотири скринінгові центри, ще два – у місті Львові, які обладнані мамографами та УЗД-апаратами, діагностику на яких можна пройти абсолютно безкоштовно, передає Львівський портал.

Закупівля цього обладнання стала можливою завдяки реалізації субпроекту «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області». Він дав змогу запровадити у медичну практику програму скринінгу: цитологічного та мамографічного. За допомогою заходів субпроекту змінюється акцент надання медичної допомоги із лікування на превентивні заходи та профілактику.

Для попередження раку молочної залози та шийки матки у жінок в області відкрили шість міжрайонних скринінгових центрів: у Дрогобичі, Самборі, Стрию, Червонограді та два у Львові. Скринінгові центри укомплектовано мамографами та УЗД-апаратами, гінекологічними кріслами та, а також сучасними мікроскопами.

У рамках проекту вже поставлено медичне обладнання на суму близько 6,6 мільйонів доларів США.

Мамографи уже працюють у тестовому режимі у скринінгових центрах Дрогобича (Дрогобицька МЛ № 3 на вул. Трускавецька, 67), Стрия (Стрийська міська поліклініка на вул. Шевченка, 59), Червонограда (Червоноградська ЦМЛ на вул. Івасюка, 2), Самбора (Дитяча поліклініка Самбірської ЦРЛ на вул. Коперника, 15) і Львова (5-та МКП на вул. Виговського, 32).

У такому центрі в Дрогобичі працює лікар-рентгенолог Андрій Михайлович Климкович, який говорить, що мамограф німецької компанії «Siemens» навіть не можна порівняти з тим, з яким йому доводилось працювати  раніше.

«Дуже велика різниця у якості знімків. На цій робочій станції значно краще видно. Наразі ми не купили ще плівки, тому знімки не роздруковуємо, проте скидаємо їх на диски», – сказав Андрій Климкович.

Нове обладнання вже за перші тижні дало свої результати.

«Сьогодні, наприклад, ми прийняли 12 жінок, минулої п’ятниці – 14. Загалом вже оглянули більше 80 жінок. З них ми виявили два гарантовані випадки раку», – розповів лікар.

Окрім превентивних заходів та якісного обстеження, також підсилено спроможність онкологічної служби. Покращено матеріально-технічну базу діагностичним обладнанням та обладнанням для хірургії в обласній онколікарні Львова. Завдяки чому підвищено відсоток органозберігаючих операцій при раку грудної залози в онкоцентрі (з 23,4% у 2015 році, 30,8% у 2016 до 31,6 % у І кв. 2017 року).

Статистична довідка

Однією з найчастіших причин смерті серед жіночого населення світу є рак молочної залози, який посідає перше місце у структурі онкологічної захворюваності. Кожні півгодини в Україні одна жінка дізнається, що у неї рак молочної залози. Найвища захворюваність серед жінок на рак молочної залози – від 45 до 65 років, а регулярна мамографія у такому віці виявить захворювання на стадії зародження. Ще одним найпоширенішим видом раку серед жінок – є рак шийки матки, який також попереджується при регулярному гінекологічному огляді.

Хоч би раз на рік кожна жінка має бути оглянута гінекологом та мамологом (первинний огляд грудей повинні проводити гінекологи при щорічному гінекологічному огляді), які допоможуть і навчать, як уберегти себе від раку, як виявити і розпізнати перші симптоми і коли вартує проходити обстеження.

Якщо Вам вже виповнилось 45 років – не зволікайте, пройдіть мамографічне обстеження і переконайтесь, що здорові. Пам’ятайте, що навіть найупертіші пацієнти приходять до лікарів коли пухлина відчутна на дотик і спричиняє дискомфорт – коли хвороба прогресує. Нажаль у такому випадку часто буває вже пізно звертатись за допомогою до лікарів, адже шанси на одужання мінімальні.

Подбайте про своє здоров’я – пройдіть обстеження вже завтра.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *