Традиційний сезон кавунів і динь в Україні починається в серпні, але через глобальні зміни клімату, нераціональне застосування пестицидів та агрохімікатів, ягоди вже зараз масово дозрівають в усіх регіонах, і з’являються в супермаркетах та на ринках уже в середині липня. Проте їсти їх потрібно дуже обережно, інформує Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», бо вони максимально накопичують нітрати, які, потрапляючи в організм, є дуже небезпечним канцерогеном. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.
Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, гранично допустимі концентрації нітратів у добовому раціоні харчових продуктів не повинні перевищувати 450–500 мг/кг норми.
Встановлено допустимі концентрації нітратів у харчових продуктах, перевищення яких є основою для їх вибракування. Для кавунів вона не повинна перевищувати 60 мг/кг, для динь – 90 мг/кг сирої маси. Найчастіше рівень нітратів перевищує норму у динях. Окрім того, в рослинних культурах ще можуть бути пестициди та важкі метали. Проте, як кажуть експерти, отруєння іншими речовинами не були зафіксовані. Тому лікарі радять не давати ягід дітям до 3 років і в жодному разі не купувати їх розрізаними, бо у спеку там розмножується кишкова інфекція.
Коли нітрати потрапляють в організм, вони утворюють такі небезпечні речовини, як нітрозаміни. Це найнебезпечніший канцероген. Вони можуть накопичуватися в організмі здебільшого в печінці. Виникає гастрит, холецистит, панкреатит.
Фахівці вміють розрізняти кавуни, процес достигання яких пришвидшували хімікатами, без лабораторних досліджень – на око. Якщо прожилки білі і товсті, значить там значна доза нітратів. Найбільша кількість нітратів концентрується у шкірці і за три сантиметри від неї. Тому людям, які страждають від кишково-шлункових захворювань або мають хвору печінку, а також маленьким дітям лікарі радять їсти тільки серединку – в ній нітратів удвічі або навіть втричі менше. Нині ймовірність натрапити на плоди з величезним вмістом нітратів – мінімальна. Головне – не купувати їх при дорозі. Бо за кілька годин чистий кавун або диня вбирають стільки свинцю, що стають взагалі непридатним для вживання. Та все ж експерти рекомендують дочекатися серпня – піку сезону на дині і кавуни.
Існує декілька простих правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння ягодами:
- На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, прізвище реалізатора і вміст нітратів. Не ігноруйте цей документ! За умови, якщо купуєте баштанні не на ринку, а скажімо, в крамниці, вимагайте у продавця супутні документи на продукцію. У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів!
- Уважно огляньте ягоду, яку плануєте купувати. Якщо на ній є вм’ятини, відмовтеся від купівлі, навіть коли продавець скине ціну. Пам’ятайте, що лікування отруєння обійдеться вам значно дорожче.
- У жодному разі не купуйте розрізані навпіл кавуни! Ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. А коли ці кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.
- Аби обрати свіжий кавун, зверніть увагу на хвостик. Якщо він зеленкуватий, кавун зірваний порівняно недавно, а коли сухий, то ягода вже давно чекає на покупця. Спілість кавуна можна перевірити за допомогою плескання по ньому: дзвінкий звук свідчить про спілість, а глухий, то значить, що кавун не дозрів як годиться. Що ж до дині, то вона має бути пружною, без вм’ятин. Не обирайте м’який плід, бо в ньому вже почався процес бродіння. Також бажано понюхати диню. Запах має бути ароматним, насиченим і приємним. Перезріла диня може пахнути зацукрованими фруктами.
- Перед споживанням баштанні обов’язково треба як слід помити під проточною теплою водою.
- Якщо цьогоріч ви ще не смакували кавунами й динями, то бажано починати з однієї-двох скибочок на день, щоб організм адаптувався до їжі, від якої встиг відвикнути. Особливо обережно до баштанних треба ставитися тим, хто страждає на захворювання нирок, оскільки ці ягоди сечогінні.
- Коли їсте кавун і диню, не доїдайте до шкірки, залиште декілька сантиметрів м’якоті, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.
- Розрізані кавуни й дині можна зберігати не більше доби, навіть якщо вони знаходяться у холодильнику! Краще купити менший плід і родиною з’їсти його за один день.
Проте найбільш точним і достовірним методом дослідження ранніх баштанних є лабораторний метод дослідження за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками. У Львові лабораторні дослідження ранніх баштанних проводять фахівці Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».